Vlaamse regering neemt beslissing over verdeling noodfonds sport.
De Vlaamse regering heeft vrijdag 17 juli een eerste principiële beslissing genomen over de verdeling van het Noodfonds Sport. De voorziene 10 miljoen euro zal worden verdeeld onder de organisatoren van sportevenementen, de structurele beleidspartners en de gesubsidieerde sportfederaties en organisaties voor de sportieve vrijetijdsbesteding. Het dossier moet nu nog teruggekoppeld worden naar de Raad van State en de SARC (Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media) voor advies waarna de Vlaamse regering een definitieve beslissing zal nemen. Van zodra deze beslissing van de Vlaamse Regering definitief is goedgekeurd, zal Sport Vlaanderen alle betrokkenen meer info bezorgen over de concrete modaliteiten van deze steun en hoe je deze kan aanvragen.
Organisatoren van sportevenementen
Steun uit het Noodfonds Sport aan organisatoren van sportevenementen die een subsidie uit het beleidsveld Sport hebben ontvangen op basis van de subsidiereglementen van Sport Vlaanderen voor de organisatie van een topsportevenement, G-sportevenement of bovenlokaal sportevenement dat plaatsvindt in 2020.
Structurele beleidspartners
De organisaties die structurele werkingssubsidies ontvangen voor hun basiswerking in het beleidsveld Sport kunnen in 2020 een steunbedrag uit het Noodfonds Sport ontvangen:
Ontvangen elk vijfentwintigduizend euro (25.000 euro):
- Sportimonium vzw
- Vlaamse Wielerschool vzw
- Wielerclub Eddy Merckxvrienden vzw (wielerploeg)
- Younited Belgium vzw
Ontvangen elk vijftigduizend euro (50.000 euro):
- de FitnessOrganisatie vzw
- Gezond Sporten Vlaanderen vzw
- G-Sport Vlaanderen vzw
- ICES vzw
- Risicovechtsportplatform Vlaanderen vzw
- Sportwerk Vlaanderen vzw
- Studentensport Vlaanderen vzw
Ontvangen als koepelorganisatie elk honderdduizend euro (100.000 euro):
- Vlaamse Sportfederatie vzw
- Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid vzw
Gesubsidieerde sportfederaties en OSV’s
De gesubsidieerde sportfederaties en organisaties voor de sportieve vrijetijdsbesteding ontvangen een steunbedrag uit het Noodfonds Sport dat minimaal 20% bedraagt van de algemene werkingssubsidie 2019 toegekend aan de sportfederatie, respectievelijk organisatie voor de sportieve vrijetijdsbesteding op basis van het decreet van 10 juni 2016 houdende de erkenning en subsidiëring van de georganiseerde sportsector. De Vlaamse Schaatsunie vzw, die in 2020 voor het eerst is gesubsidieerd, ontvangt minimaal 20% van 140.000 euro.
De steun wordt door de sportfederaties en OSV’s aangewend als volgt:
- maximaal 40% van de steun kan worden aangewend voor het compenseren van het nettoverlies van de sportfederatie of organisatie voor de sportieve vrijetijdsbesteding zelf
- minimaal 60% van de steun wordt aangewend voor minstens een van de volgende elementen:
- het toekennen van financiële steun aan haar sportclubs, respectievelijk aan haar aangesloten verenigingen
- het realiseren van een of meer participatiebevorderende of kwaliteitsbevorderende projecten die specifiek gericht zijn op personen tot achttien jaar of op personen met een handicap of beperking, in functie van het stimuleren van de heropstart van hun sportactiviteiten, respectievelijk sportieve vrijetijdsactiviteiten
De gesubsidieerde sportfederaties en OSV’s dienen een aanvraagdossier in bij Sport Vlaanderen. Sport Vlaanderen zal de modaliteiten zo snel als mogelijk bezorgen aan de sportfederaties. VSF heeft aangedrongen op een minimale planlast.
Er worden 2 indien momenten voorzien voor de aanvraagdossiers:
- 15 oktober 2020, beslissing subsidie uiterlijk op 30 november 2020
- 15 november 2020, beslissing subsidie uiterlijk op 31 december 2020
Comments are closed.