Update Corona 29 juli – Huidige maatregelen in verband met sport
De huidige (sport)maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad in een notendop (update 29 juli). Lokale, strengere maatregelen kunnen hiervan afwijken en kan je best nakijken bij jouw provincie of gemeente.
- Sporten in georganiseerd verband is toegelaten:
- met contact
- in een groep van maximum 50 personen,
- als er steeds een meerderjarige verantwoordelijke aanwezig is,
- als je je handen voor en na wast en het gemeenschappelijk sportmateriaal voor en na het sporten schoonmaakt,
- als je de veiligheidsprotocollen volgt
- Sporten in niet-georganiseerd verband mag:
- met je eigen sociale bubbel met contact, dat wil zeggen met maximum 5 personen naast je gezin (kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend). Weet ook dat je maar met maximum 10 personen mag samenkomen (kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend) zowel op privédomein als op openbaar domein. Dus bijvoorbeeld 2 gezinnen met telkens 2 ouders en 3 kinderen boven de 12 jaar mogen samenkomen in bijvoorbeeld een tuin of op straat om te sporten.
- OF met max. 10 andere personen zonder contact, met hen respecteer je de afstands- en hygiënerichtlijnen
- Bij sportlessen, zwembaden en wellnesscentra geldt een registratiesysteem met naam en telefoonnummer of e-mailadres. Download een template van zo’n registratieformulier voor sportorganisatoren
- De Vlaamse sportsector adviseert om in de huidige situatie zoveel mogelijk sportactiviteiten buiten te organiseren. En zelfs als je buiten sport, zoveel mogelijk voldoende afstand te bewaren.
- De Vlaamse sportsector adviseert om geen risico’s te nemen en sportactiviteiten en -wedstrijden te laten plaatsvinden zonder publiek. Algemeen geldt dat je maximum 100 toeschouwers binnen en maximum 200 toeschouwers buiten mag toelaten.
- Toeschouwers zijn verplicht mondmaskers te dragen.
- Mondmaskers zijn verplicht in openbare gebouwen voor de publiek toegankelijke delen of wanneer de afstand van 1,5m niet gerespecteerd kan worden. Dat betekent in een sporthal ook aan de inkom, gangen, toiletten, cafetaria wanneer je recht staat….
- Wanneer een sportieve wedstrijd wordt georganiseerd voor meer dan 200 deelnemers of op de openbare weg, heb je toelating van de gemeente nodig.
- Opgelet, lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.
Leidraad voor een verantwoorde heropstart van de sportsector
De Vlaamse Sportfederatie, het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid, Gezond Sporten Vlaanderen, de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen, de FitnessOrganisatie en Sport Vlaanderen vormen samen de klankbordgroep voor de heropstart van de sportsector.
Deze leidraad wil federaties, clubs, sportcentra, evenementorganisatoren en alle andere instanties en mensen die sport aanbieden, op welke manier dan ook, duidelijkheid verschaffen over de fase waarin we ons bevinden. Tegelijkertijd wil het alle betrokken partijen begeleiden bij een verantwoorde en veilige heropstart van hun sportactiviteiten.
Onze leidraad is aangepast aan de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad en de aanbevelingen van de klankbordgroep op 29 juli.
Wekelijks wordt samengezeten om de vinger aan de pols te houden en desgevallend snel te schakelen en extra maatregelen te nemen.
Leidraad voor een verantwoorde heropstart van de sportsector – update 29 juli
Gedragscodes en protocollen
Om de sportbeoefening verantwoord en veilig te laten verlopen, heeft de klankbordgroep voor de heropstart van de sportsector gedragscodes en protocollen uitgewerkt voor verschillende doelgroepen.
Deze kan je integraal overnemen of je kan ze gebruiken als leidraad om zelf gedragscodes op te stellen. Ze mogen vanzelfsprekend niet afwijken van de coronamaatregelen zoals bepaald in het ministerieel besluit of lokale restricties.
Onze protocollen zijn aangepast aan de beslissingen die de Nationale Veiligheidsraad nam op donderdag 23 juli en maandag 27 juli. Let wel, lokaal kunnen er strengere restricties zijn. Deze kan je nakijken op de site van je provincie of gemeente.
Wat we in de protocollen wijzigen, duiden we aan in het geel, zo vind je het gemakkelijk terug.
Gedragscode voor de G-sporters
Specifieke info in verband met hengelen op openbaar water, vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB): www.natuurenbos.be/coronavirus-en-hengelen
Specifieke info in verband met de pleziervaart, vind je op de website van FOD mobiliteit: Protocol betreffende de regels waaronder pleziervaart, brandingsporten en watersporten toegelaten zijn
Comments are closed.