Algemeen nieuws

Geannuleerd: Studiedag verzekering

Beste (club)bestuurder

Wegens de gezondheidstoestand van de uitgenodigde spreker, zal de studiedag rond de sportpolis (afdeling Sportvisserij Vlaanderen en afdeling VOE) niet kunnen doorgaan. We excuseren ons voor het ongemak.

Maar uitstel is zeker geen afstel! Zodra we een beter zicht krijgen op de situatie, zal een nieuwe datum geprikt worden.

Zit je met vragen rond de sportpolis (verzekering)? Geef ze alvast door, zodat we de nodige antwoorden kunnen bieden!

 

Digitale dag van de Sportclubbestuurder

Op 14 oktober 2023 organiseert de Vlaamse Sportfederatie een digitale Dag van de Sportclubbestuurder!

Als clubbestuurder kan je kiezen uit 14 online sessies rond diverse thema’s: financiën, vrijwilligers, communicatie, …

Via deze link kan je het volledige aanbod bekijken!

Schrijf je zeker in voor 2 sessies en krijg toegang tot de opnames van alle 14!

DIERENHOBBY’S VZW OP Facebook!

Na de naamsverandering van VCHHD naar Dierenhobby’s vzw – en een volledige rebranding van huisstijl – treedt Dierenhobby’s vzw nu ook op in de wereld van sociale media, beginnend met Facebook!

Met behulp van het Facebookprofiel willen we onze leden en de leden van de onderliggende federaties communicatief ondersteunen, alsook onze eigen initiatieven promoten.

Wil je op de hoogte blijven van alle informatie rond infodagen, vzw-wetgeving, sportpolis of de hengel- en hondensport?

Klik dan op onderstaande link om ons Facebookprofiel ‘Dierenhobbys vzw’ te volgen!

https://www.facebook.com/Dierenhobbysvzw/

Uittreksel Strafregister jeugdsportbegeleiders

Vanaf 1 februari 2023 moeten meerderjarige jeugdsportbegeleiders een uittreksel strafregister voorleggen aan hun sportorganisatie (zoals een hengelclub of verbond). Het betreft alle sportorganisaties die jeugdactiviteiten organiseren waarbij jeugd structureel wordt begeleid. Eénmalige activiteiten worden niet geviseerd. Een sportorganisatie die éénmaal per jaar een jeugdnamiddag organiseert, valt niet in het toepassingsgebied. Het gaat over meerdaagse (bijvoorbeeld een hengelkamp of een initiatiereeks) of langdurige activiteiten (bijvoorbeeld: jeugdwerking club, meerdere jeugdnamiddagen doorheen het jaar). De sportorganisatie (de federatie, het verbond of de hengelclub maar bijvoorbeeld ook de gemeentelijke sportdienst) moet dan beoordelen of deze persoon geschikt is om minderjarigen te begeleiden.

We vatten het kort samen:

  • Wie moet dit voorleggen?
    De verplichting geldt voor medewerkers die rechtstreeks minderjarigen begeleiden zoals initiatoren of coaches. Scheidsrechters of andere officials bij jeugdwedstrijden vallen hier niet onder (zij begeleiden de wedstrijd, niet de deelnemer). Dit is niet van toepassing op mensen die enkel instaan voor catering of andere ondersteuning vallen hier ook niet onder.
  • Wanneer moet dit worden voorgelegd?
    De medewerker moet dit voorleggen vóór zijn aanstelling en bij elke nieuwe aanstelling of functiewijziging.
  • Wat moet de medewerker voorleggen?
    De medewerker legt een papieren uittreksel strafregister model 2 voor van maximum één maand oud. Dit uittreksel kan je bekomen via je gemeente- of stadsbestuur of online via ‘Mijn Burgerprofiel’ (https://www.burgerprofiel.be/).
  • Wie moet wat controleren?
    De verantwoordelijkheid voor naleving van de verplichting ligt bij de sportorganisatie (de hengelclub of verbond). Zij moet dit controleren vóór zij de medewerker aanstelt. De sportorganisatie controleert enkel de uittreksels van de medewerkers die zij effectief wil aanstellen. Ze controleert ook enkel medewerkers die het laatste jaar geen uittreksel hebben moeten voorleggen. De sportorganisatie kan een specifiek persoon aanduiden voor de controle. Dat kan zowel een bestuurder als lid zijn.
  • Hoe beoordeel je het uittreksel?
    Bij een blanco uittreksel is er geen beoordeling nodig. Pas als er vermeldingen (concreet is dit een verwijzing naar een artikel in het Strafwetboek) zijn opgenomen, moet er een beoordeling gebeuren. Hiervoor moet je met de betrokken medewerker spreken want de feiten zelf staan niet beschreven in het uittreksel. Bij de beoordeling moet je nagaan of er nog sprake kan zijn van goed en zedelijk gedrag en een onberispelijk gedrag in de omgang met jongeren. Er zijn enkele richtsnoeren:

    • Wat is de context van de feiten?
    • Hoe oud zijn de feiten?
    • Zijn de feiten gepleegd ten aanzien van minderjarigen?

Als je moeite hebt om een medewerker te beoordelen, contacteer dan het Centrum Ethiek in de Sport (ethischsporten.be of 092431136). Blijft de twijfel, plaats je het belang van de minderjarige in je sportorganisatie voorop.

  • Wanneer moet je een medewerker weigeren?
    De sportorganisatie weigert automatisch personen met een bijkomende straf zoals voorzien in art. 382bis, 1°, 2° of 3° van het Strafwetboek. Deze straf wordt als dusdanig in het formulier vermeld. De sportorganisatie weigert in het algemeen plegers van zedenmisdrijven ten aanzien van kinderen.
  • Hoe ga je om met de inhoud van het uittreksel?
    Het uittreksel zelf houdt de organisatie niet bij. De gemandateerde bekijkt het uittreksel in bijzijn van de medewerker en geeft het dan terug. De gemandateerde noteert enkel dat het uittreksel is gecontroleerd en de datum van de controle. De Vlaamse Sportfederatie heeft een model beschikbaar in haar kennisbank (zie link hieronder).

Opmerking: Dit is een sterk vereenvoudigde versie van het Draaiboek Sport waarvoor je de link hieronder vindt. Alle details over de verplichte controle vind je in dat Draaiboek Sport.

Zit je nog met vragen? Contacteer het secretariaat Dierenhobby’s.be (info@vchhd.be of 050414077), het Aanspreekpunt Integriteit van Dierenhobby’s vzw (christophe@sportvisserijvlaanderen.be) of het Aanspreekpunt Integriteit van Sportvisserij Vlaanderen (Isabelle@sportvisserijvlaanderen.be). Heb je vragen over de beoordeling van het uittreksel van een medewerker? Contacteer dan het Centrum Ethiek in de Sport (https://www.ethischsporten.be/ of 092431136).

Bijkomende info Vlaamse Sportfederatie (alle aangesloten clubs Sportvisserij Vlaanderen kunnen een login aanvragen voor de kennisbank):

Hedendaagse naam, hip logo en dit alles vanop een nieuwe locatie!

Per 1 januari komt er een volledige rebranding van de federatie VCHHD. De Vlaamse confederatie hengel-, honden en andere dierenhobby’s krijgt een nieuwe naam met daaraan gekoppeld een hip en mooi ogend logo.

En dit alles vanaf begin 2023 vanop een andere locatie, het secretariaat verhuist namelijk samen met de secretariaatswerking van de erkende sportfederatie Sportvisserij Vlaanderen naar een gloednieuw kantoor in het businesspark Tinterweghe, Steenovenstraat 6 bus 0103 te 8370 Blankenberge.

De kwaliteitsvolle dienstverlening vanuit de koepelfederatie ten aanzien van de onderliggende federaties, clubs en leden blijft dezelfde.

Voortaan zal u de medewerkers van het secretariaat telefonisch kunnen bereiken op 050/414077 of via mail: info@dierenhobbys.be

Steun voor sportclubs in energiecrisis op komst

Minister Weyts heeft een steunpakket klaar waar sportclubs vanaf begin 2023 een beroep op kunnen doen. Het steunpakket bestaat uit 53 miljoen euro, waarvan 50 miljoen euro aan noodleningen en 3 miljoen euro aan rechtstreekse financiële ondersteuning voor sportclubs. Een update met de informatie waarover we momenteel beschikken!

Lees meer…

Wie zoekt, die vindt

Vandaag, 3 oktober, start op het secretariaat VCHHD – Sportvisserij Vlaanderen een nieuwe medewerker: Marc Torbeyns (56). Hij vervangt Ruben Deschuytter die eerder dit jaar verkoos een andere weg in te slaan. Bij deze herhalen we ook nog eens dat na het vertrek van Ruben beslist is om de milieuceldienstverlening stop te zetten. We blijven wel actief werken op milieu- en omgevingsproblematieken die de hengelsport treffen. Daar zal Marc, die een achtergrond in milieu- en landschapsarchitectuur heeft, een rol in spelen. Hij heeft ook nog wat andere pijlen op zijn boog die van pas kunnen komen

Marc zal eerst een inloopperiode doorlopen waarna hij o.a. de opvolging van het stewardproject voor zijn rekening zal nemen. Hij heeft ook ervaring met evenementenorganisatie, hij brengt dus ook nuttige beroepservaring mee voor Hengel Expo en Countrylife. Daarnaast is hij ook fotograaf en een administratieve duizendpoot.

Hartelijk welkom Marc! We kijken uit naar een fijne samenwerking!

Support voor sportclubbestuurders

Support voor sportclubbestuurders, daar gaan we voor!
We doen veel. Maar wat kan jouw club nu best gebruiken? En wat bieden we zo allemaal aan?

We maken het jou gemakkelijk en zetten ons aanbod van sportclubondersteuning op een rijtje. Kijk even mee naar het overzicht en ontdek hoe we jou volgend sportseizoen kunnen ondersteunen.

Meer info via de Vlaamse Sportfederatie

Gratis planningstool voor sportclubs

Veel sportclubs dromen volop van de toekomst: een gloednieuw trainingsveld, 3 extra goed opgeleide trainers, 20% meer leden, de organisatie van een groot tornooi… Maar zijn deze dromen ook praktisch en financieel haalbaar?

Met Goalplanner ontdek je in enkele klikken hoe realistisch jouw dromen zijn.

Ontdek Goalplanner!

HENGEL EXPO wordt uitgesteld naar 2 & 3 december 2023

Een samenkomst van factoren zoals beschikbaarheid van materiaal, stijging van allerlei kosten zoals brandstofprijzen, grondstoffen, … heeft een merkbare impact op de markt van het hengelen en zorgt voor teveel onzekerheid voor een deelname van onze exposanten. Hierdoor is duidelijk geworden dat we deze editie geen voldoende en volwaardig aanbod meer zullen kunnen presenteren aan onze bezoekers. Als beurs plaatsen wij steeds de beleving van onze bezoeker op de eerste plaats, en deze
beleving zouden wij hen nu dus helaas niet meer kunnen bieden.

Daarom werd, na grondige evaluatie, beslist om Hengel Expo uit te stellen naar 2023. We hopen dat de markt zich tegen dan heeft gestabiliseerd en dat we opnieuw een succesvol Hengel Expo kunnen organiseren zoals de bezoekers en exposanten van ons gewoon zijn.
We blijven echter niet bij de pakken zitten en hebben alvast een nieuwe datum geprikt voor Hengel Expo volgend jaar: 2 en 3 december 2023.

We blijven hoopvol en vooral constructief en gaan er van uit dat we dan opnieuw een topeditie kunnen neerzetten.
Hebt u vragen, dan kunt u ons best uw vraag bezorgen via pietercanniere@kortrijkxpo.com
Bedankt voor uw begrip.
Met sportieve groeten
Team Hengel Expo

Countrylife outdoor event

COUNTRYLIFE

een inspirerend outdoor evenement van topniveau, gericht op liefhebbers van het buitenleven, levensgenieters en actieve meerwaardezoekers. U dus!
Welkom op dit vernieuwend event!

Countrylife Outdoor Event is de jaarlijkse ontmoetingsbeurs voor mensen met een passie voor outdoor en country living. Dit outdoor evenement met 6 clusters staat garant voor het nieuwste materiaal en de
grootste beleving op het gebied van paardensport, jacht, hengelsport, 4×4, country living, en diverse andere actieve buitensporten. Alle clusters worden begeleid en gestuurd door toppers binnen hun segment en staan zo garant voor heel wat beleving.
Een dagje Countrylife is zo inspirerend dat het u energie geeft voor een heel jaar!

Bekijk hier de flyer!

Word een Safe Sport Allies club!

Wil jouw sportclub werk maken van een aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag? Registreer je dan nu als Safe Sport Allies club. ICES en Thomas More bieden een gratis workshop voor jouw sporters en trainers op de club en een gratis online webinar voor sportclubbestuurders en ouders.

Via het Europees project Safe Sport Allies bieden ze een gratis traject over preventie van grensoverschrijdend gedrag aan voor trainers, sporters, clubbestuurders en ouders van jouw sportclub. Dit met als doel dat zij beter weten hoe ze kunnen omgaan met grensoverschrijdend gedrag in de sportclub en wat de club kan doen om dit te voorkomen. De lesgevers komen ter plaatse om de sessies voor sporters en trainers te begeleiden.

Heeft jouw club interesse? Schrijf je dan in via deze link: https://forms.gle/hyEi8iiTBTR14ak39

Wil je graag meer informatie? Neem contact op met ICES en Thomas More via safesportallies@thomasmore.be

Meer info over het project Safe Sport Allies

Safe Sport Allies (SSA) is een Europees project, onder leiding van Thomas More, dat kinderen wil beschermen tegen geweld en misbruik in lokale sportclubs. Uit wetenschappelijk onderzoek en getuigenissen blijkt dat kinderen en jongeren jammer genoeg niet alleen op een positieve manier met sport te maken krijgen. Zij zijn soms slachtoffer van seksueel, psychisch of fysiek grensoverschrijdend gedrag binnen de sportcontext.

Een van de zaken die regelmatig terugkomt in verhalen van geweld tegen jonge sporters is het fenomeen van ‘omstandergedrag’. Hoewel kindermisbruik en geweld in heel wat gevallen meermaals gebeurt, herkennen omstanders de signalen niet of beslissen ze om niet te reageren wanneer ze iets verontrustend opmerken. Dit passieve omstandersgedrag zorgt ervoor dat kinderen blijven lijden en beschermt daders. Om pro-sociaal omstandersgedrag te stimuleren is het dan ook cruciaal om sportclubmedewerkers goed op te leiden over hoe ze kunnen reageren bij een vermoeden, onthulling of vaststelling van grensoverschrijdend gedrag.

Partners

Het SSA project (Erasmus+) is een internationaal samenwerkingsverband tussen verschillende Europese partners: Thomas More Hogeschool Antwerpen (België), Centrum Ethiek in de Sport (ICES; België), Mulier Instituut (Nederland), Open Universiteit (Nederland), De Stilte Verbroken (Nederland), Haaga-Helia University of Applied Science (Finland), Athletic Club Foundation (Spanje), Cyprus Sport Organisation (Cyprus), en Terre des Hommes (Roemenië). Via deze samenwerking brengen we verschillende complementaire achtergronden, tradities, ervaring en deskundigheid op het gebied van veiligheidsbeleid in en buiten de sport samen.

Update corona vanaf 1 november 2021

Huidige regels voor de sport

Update 31 oktober 2021  – Hieronder geven we een kort overzicht van de voornaamste coronamaatregelen voor de sportsector vanaf 1 november op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 26 oktober 2021, gevat in het federaal ministerieel besluit van 28 oktober 2021. We volgen de verdere federale communicatie en richtlijnen nauw op en sturen bij indien nodig.

Situatie vanaf 1 november

Tijdens het sporten zelf gelden er geen beperkende maatregelen. Sportactiviteiten kunnen op een normale manier plaatsvinden. Er gelden wel enkele controlerende maatregelen voor publiek en met betrekking tot de toegang tot en het beheer van sportinfrastructuur. We sommen ze hier voor je op.

Maatregelen met betrekking tot het dragen van een mondmasker.

  • Van zodra je een indoor sportinfrastructuur betreedt, moet je verplicht een mondmasker dragen vanaf 13 jaar.
  • Het mondmasker is verplicht voor iedereen in de gangen, tribunes en kleedkamers (behalve in de douche).
  • Je mag het mondmasker tijdelijk afzetten om iets te eten of te drinken.
  • Voor trainers wordt het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen.
  • Voor wisselspelers wordt het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen.
  • Tijdens het sporten moet je geen mondmasker dragen
  • Het mondmasker is niet verplicht op plaatsen en evenementen waar het CST van toepassing is, met uitzondering van het personeel van fitnesscentra en van inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten uitgeoefend worden

Zie basisprotocol sport vanaf 1/11/2021 https://www.sport.vlaanderen/sporten-in-tijden-van-corona/

Het basisprotocol is hier ook te lezen als pdf.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je de laatste federale maatregelen.

Nieuwe hoofdredacteur

Op 1 september is Christophe Geuens (39 jaar) aan de slag gegaan op het secretariaat VCHHD-Sportvisserij Vlaanderen. Hij is de nieuwe hoofdredacteur van Hengelsport magazine en daarnaast extern coördinator VCHHD. Christophe is licentiaat Rechten en actief hengelsporter. Vliegvissen vanuit de bellyboat staat op één maar hij is ook niet vies van een sessie roofvissen of vaste stok.

Dode momenten tussendoor vult hij met vliegbinden. De strandhengels liggen momenteel stof te vergaren in afwachting van nieuwe avonturen. Ze zijn hoopvol gestemd door een verhuis richting de kust van hun eigenaar.

Dagen van de Sportclubbestuurder

De Vlaamse Sportfederatie lanceert opnieuw “Dagen van de Sportclubbestuurder

Wat is het?

De Dag van de Sportclubbestuurder is dé bijscholings- en ontmoetingsdag voor sportclubbestuurders. En dit najaar bieden we 2 live edities én 1 grote online editie aan. We werkten aan een groot en actueel aanbod op maat van de sportclubbestuurders en laten dit jaar ook inspirerende olympiërs en paralympiërs aan het woord.

  • Zaterdag 16 oktober – Congrescentrum Lamot Mechelen
  • Zaterdag 20 november – online
  • Zaterdag 11 december – Flanders Expo Gent

Meer info? Klik hier!

Welkom aan ons nieuw personeelslid Ruben Deschuytter!

Ik ben Ruben Deschuytter (20), geboren en getogen in het West-Vlaamse Heuvelland en eind juni afgestudeerd als groenmanager aan hogeschool PXL te Diepenbeek. Hierbij maakte ik mijn eindwerk rond het herstel van reofiele (stroomminnende) vissoorten in Oost-Vlaanderen onder leiding van visserijbioloog Alain Dillen. Daarnaast ben ik al van kleins af aan sterk gepassioneerd door het waterleven en de hengelsport. Het roofvissen vanuit de boot is mijn grote passie! Vanaf heden zal ik mij inzetten voor de milieucel van Sportvisserij Vlaanderen. Mijn taak zal voornamelijk bestaan uit het nemen en analyseren van waterstalen van aangesloten clubvijvers. Daarnaast behoort het opvolgen van het ledenbestand van Sportvisserij Vlaanderen ook tot mijn takenpakket.

Groeten en tot binnenkort, 

Ruben

VERLOF tot en met vrijdag 6 augustus

Vanaf maandag 19 juli tot en met vrijdag 6 augustus zijn we met verlof. Onze burelen zijn dan niet te bereiken.

Vanaf 2 augustus is onze nieuwe medewerker milieucel Ruben Deschuytter telefonisch bereikbaar op het GSM nummer: 0471/219988

 

Voor dringende vragen rond de verzekering of een ongevalsaangifte kunt u rechtstreeks contact op nemen met de verzekeringsmaatschappij Arena via mail: arena@arena-nv.be

Extra verzekeringsaanvragen “tijdelijk risico” mag u rechtstreeks doorsturen naar onze dossierbeheerder bij Arena mevr. Ingrid Claessens mail: Ingrid.Claessen@Arena-Nv.Be

Alle informatie inzake verzekering en de documenten voor het indienen van een ongevalsaangifte vindt u terug onder de rubriek verzekering https://www.sportvisserijvlaanderen.be/wat-te-doen-bij-ongeval/

 

Voor dringende algemene vragen kan u zich richten tot de voorzitter VCHHD-Sportvisserij Vlaanderen dhr. Frans Weemaes GSM: 0496/266826 of mail: frans.weemaes@telenet.be

 

We helpen jullie graag terug vanaf maandag 9 augustus

 

Zonnige groetjes,

Team Sportvisserij Vlaanderen

Update corona – 24 juni 2021

Huidige regels voor de sport

Update 24 juni 2021  – Hier vind je een kort overzicht van de voornaamste coronamaatregelen voor de sportsector vanaf 27 juni op basis van de beslissingen die het Overlegcomité nam op 18 juni 2021 en het federaal ministerieel besluit van 23 juni dat daarop volgde. We volgen de verdere federale communicatie en richtlijnen nauw op en sturen bij indien nodig.

 

Vanaf 27 juni gelden volgende richtlijnen (raadpleeg het basisprotocol sport en corona voor een volledig overzicht):

  • Er kan opnieuw onder normale omstandigheden gesport worden. Er gelden geen limieten meer op het aantal sporters en er kan contact gemaakt worden, voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Dit geldt zowel voor sporten in georganiseerd, als niet-georganiseerd verband;
  • Enkel voor de deelnemers aan sportkampen geldt nog een limiet, vanaf 25 juni is dit maximum 100 deelnemers, vanaf 30 juli is dit maximum 200 deelnemers
  • De densiteitsregels (30m²/10m²) ter reductie van de capaciteit van sportinfrastructuur zijn niet langer verplicht. Ze kunnen wel een nuttige beheersmaatregel zijn, indien de indoor infrastructuur over beperkte ventilatiemogelijkheden beschikt.
  • Overnachtingen zijn toegelaten bij sportkampen
  • Cafésporten (biljart, snooker, darts, tafelvoetbal, …) in horeca-inrichtingen zijn opnieuw toegelaten (mits gebruik van mondmasker)
  • Kleedkamers en douches mogen opnieuw open. We adviseren hier wel nog om optimale ventilatie te voorzien of wanneer dit niet mogelijk is om de capaciteit te beperken. Hou bij de heropening rekening met de nodige procedures ter preventie van legionella;
  • Horeca-activiteiten bij sporttrainingen en -wedstrijden kunnen indien gewenst volgens het take-away principe worden georganiseerd.
  • Voorinschrijven bij sportactiviteiten wordt nog sterk aanbevolen, maar is niet langer verplicht. Zo worden daginschrijvingen bij wandel- en toertochten opnieuw mogelijk.
  • De limieten voor publiek bij sportwedstrijden worden verruimd:
    • Minderjarige deelnemers (en g-sporters en hulpbehoevenden) aan sportactiviteiten kunnen steeds vergezeld worden door één of meerdere leden van hun huishouden, ongeacht de aard van de activiteit. Voor deze toeschouwers hoeft geen CERM of CIRM opgemaakt te worden.
    • Zonder Covid Safe Ticket
      • Binnen tot 2.000 personen (of 100% van de CIRM-capaciteit indien dit lager is dan 2.000), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand
      • Buiten tot 2.500 personen, met mondmasker en op een veilige afstand. Het mondmasker mag tijdelijk af wanneer men op een vaste zitplaats zit (bv. voetbalstadion).
    • Kinderen tot 12 jaar zijn net zoals voor de toepassing van het Digital Covid Certificate, ook voor het Covid Safe Ticket vrijgesteld van testen.
    • Organisatoren zijn NIET verplicht de testmogelijkheid aan de ingang van het evenement aan te bieden.
    • CERM, en indien indoor ook CIRM, blijven verplicht, behalve wanneer men indoor onder de 100 en outdoor onder de 200 toeschouwers blijft.

 

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

 

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je de laatste federale maatregelen.

Lees het basisprotocol sport

 

Nieuw bestuur Sportvisserij Vlaanderen

Op de algemene vergadering d.d. 22 juni 2021 is er een bestuur ad interim aangesteld

Voorzitter: Dhr Weemaes Frans
Secretaris-generaal / penningmeester: Dhr Dejonghe Ronny
Ondervoorzitter zoet: Dhr Van Mirlo Dirk
Ondervoorzitter zout: Dhr Van Lierde Peter

Hun taak bestaat erin om de komende tijd de federatie terug vorm te geven en de algemene werking op punt te stellen conform de nieuwe vzw wetgeving.

We wensen de nieuw ploeg heel veel succes toe!

Nieuwe regels voor de sport vanaf 9 juni

 

  1. Nieuwe regels voor de sport vanaf 9 juni via website Sport Vlaanderen: Bron: https://www.sport.vlaanderen/sporten-in-tijden-van-corona/

EN

  1. Corona Update Vlaamse Sportfederatie (VSF): Bron: https://www.vlaamsesportfederatie.be/node/35401

CORONA-UPDATE: RICHTLIJNEN VANAF 9 JUNI 2021

07.06.2021

Update 5 juni 2021  – Op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 11 mei 2021 en het federaal ministerieel besluit van 4 juni kregen we een vooruitblik op de versoepelingen die we de komende maanden mogen verwachten. Via deze update trachten we op basis van de beschikbare informatie een overzicht te geven van wat deze versoepelingsfases op 9 juni, 1 juli, 30 juli, 13 augustus en 1 september voor de sportsector zullen betekenen. We volgen nieuwe informatie vanuit het federale niveau op de voet en zorgen voor een eventuele update van deze basisregels van zodra deze info beschikbaar is.

In het kort gelden volgende regels vanaf 9 juni:

Voor iedereen:

  • Indoor en outdoor sporten zijn toegelaten. Indien mogelijk geniet outdoor sporten de voorkeur.
  • Sportactiviteiten in een niet-georganiseerde context:
    • kunnen in groepen van maximaal 10 personen, conform de regels van het samenscholingsverbod. Binnen deze groep moet je dus afstand houden tijdens het sporten.
    • Conform het MB mag men afwijken van de afstandsregels in groepen van maximaal 4 personen. In deze beperkte groepen kan dus ook gesport worden met contact.
  • Sportactiviteiten in een georganiseerde context
    • kunnen doorgaan in  een sportgroep van maximaal 50 personen indoor (vanaf 25 juni max. 100 personen) of 100 personen outdoor, exclusief de begeleider(s).
    • Contact is toegestaan bij sportactiviteiten in georganiseerd verband in de mate dat dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
    • Georganiseerde sportwedstrijden (competities, tornooien, interclubs, …) zijn toegelaten, ook met contact.

Specifiek voor sportkampen en sportstages geldt:

  • Sportkampen voor kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:
  • Groepen van max 50 personen tot en met 24 juni (100 personen vanaf 25 juni), exclusief begeleiders
  • Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.
  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven nergens afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen. Personen vanaf 13 jaar kunnen ook sporten met contact voor zover de nodig is door de aard van de sport.
  • Begeleiding draagt mondmaskers
  • Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod
  • Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan
  • Overnachtingen zijn niet mogelijk tot en met 24 juni, dit kan wel vanaf 25 juni

De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen voor kinderen en jongeren worden hierbij strikt opgevolgd.

Publiek is toegelaten onder volgende voorwaarden:

  • Bij sporttrainingen en wedstrijden kan steeds tot 1 persoon per deelnemer indien het gaat om deelnemers tot 18 jaar (indien van het zelfde huishouden), bij g-sporters of bij hulpbehoevenden. Dit kan zonder CERM of CIRM.
  • Indoor, indien zittend, tot 200 personen (of 75% van CIRM indien dit lager is dan 200)
  • Outdoor, staand of zittend, tot 400 personen

Algemeen geldt:

  • De richtlijnen voor LO-lessen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
  • Indoor sportinfrastructuren mogen enkel open tussen 5u en 23u30.
  • Zwembaden mogen open, inclusief recreatiezones en subtropische zwembaden. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het  strikt toe.
  • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij prof- en topsport, sportkampen en zwembaden. Watersporters die na het sporten droge kledij moeten aantrekken kunnen op individuele basis gebruik maken van een kleedkamer (douches blijven gesloten).
  • Sportkantines kunnen openen volgens de richtlijnen in het protocol voor de horeca. Meer info vind je op de website website heropstarthoreca.be.
  • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je de laatste federale maatregelen.

Lees het

 

https://www.vlaamsesportfederatie.be/node/35401

  1. Publicatie in het staatsblad:

Federaal MB van 4 juni 2021(BRON: https://centredecrise.be/sites/default/files/content/mb_am_0406.pdf)

 

  • 2. Een of meerdere groepen van maximum 50 personen tot en met 24 juni 2021 en van maximum 100 personen vanaf 25 juni 2021, de begeleiders niet meegeteld, mag deelnemen aan activiteiten in georganiseerd verband, in het bijzonder georganiseerd door een club of vereniging, steeds in aanwezigheid van een meerderjarige trainer, begeleider of toezichter. Tijdens de activiteiten bedoeld in het eerste lid zijn de volgende regels van toepassing, onverminderd de toepasselijke protocollen :

1° de personen die samenkomen in het kader van deze activiteiten moeten in eenzelfde groep blijven en mogen niet samen worden gezet met de personen van een andere groep;

2° tot en met 24 juni 2021 mogen de activiteiten enkel plaatsvinden zonder overnachting;

3° in afwijking van paragraaf 5, mag elke deelnemer tot en met 18 jaar vergezeld worden door maximum één lid van hetzelfde huishouden.

  • 3. De professionele sportieve wedstrijden en de professionele sporttrainingen kunnen plaatsvinden zonder beperking van het aantal deelnemers.

Een maximum van 50 personen binnen of 100 personen buiten mag deelnemen aan niet-professionele sportieve wedstrijden en niet professionele sporttrainingen.

 

Bereikbaarheid secretariaat in geval van afwezigheid

“Bereikbaarheid secretariaat in geval van afwezigheid

Beste leden, wegens technische problemen kan het zijn dat ons secretariaat niet steeds bereikbaar is via het vaste telefoonnummer.

Voor al uw vragen inzake de algemene werking kan U ons evenwel steeds bereiken via 0485/ 92.73.54 (David)

Met vriendelijke groeten,

Het VCHHD – team.”

Coronavirus – wedstrijden binnen sportclub opnieuw mogelijk

BRUSSEL 14/05 13:05 (BELGA)
Wedstrijden met leden van één dezelfde sportclub zijn nu opnieuw mogelijk. Het aantal deelnemers mag wel niet groter zijn dan 25, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts vrijdag.

Vanaf 8 mei is het opnieuw toegelaten om in open lucht te sporten in groepen van 25. Wedstrijden bleven echter verboden. Maar dat is dus aangepast. Leden van dezelfde sportclub kunnen vanaf nu wedstrijden tegen elkaar spelen. “Op deze manier geven we eenieder de kans om zich reeds voor te bereiden op het moment vanaf wanneer amateurwedstrijden tussen verschillende clubs weer kunnen plaatsvinden”, zegt Weyts.

Het maximum aantal deelnemers aan deze intraclubwedstrijden mag wel niet groter zijn dan het toegestane aantal voor een sportgroep: er mag dus maximaal met 25 personen gesport worden.

Vanaf 9 juni kunnen niet-professionele wedstrijden tussen verschillende clubs weer doorgaan.

 

In het kort gelden volgende regels vanaf 8 mei:

Voor kinderen tot 13 jaar:

  • Bij voorkeur sport je outdoor.
  • Outdoor en indoor trainen met contact (oefen- en wedstrijdvormen) is toegestaan. Dit kan indoor in een groep van maximum 10 personen en outdoor en in zwembaden in een groep van maximum 25 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan. Binnen een sportgroep en binnen eenzelfde club zijn wel alle oefen- en wedstrijdvormen mogelijk, ook met contact zolang het max. van 10 (indoor) of 25 (outdoor) personen niet wordt overschreden.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) 

  • Indoor sporten is niet toegestaan.
  • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 25 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 25 personen. Contact is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Sporten in niet-georganiseerd verband kan volgens de regels van het samenscholingsverbod (max. 10 en zonder contact).
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende sportgroepen of clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan. Binnen een sportgroep en binnen eenzelfde club zijn wel alle oefen- en wedstrijdvormen mogelijk, ook met contact zolang het max. van 10 (indoor) of 25 (outdoor) personen niet wordt overschreden.

210517_BASISPROTOCOL SPORT_8 mei_update 14 mei

https://www.sport.vlaanderen/corona

Update Corona 24 maart 2021 – regelgeving gaat in voege vanaf 27/03/2021

*Update 24 maart 2021  – Op basis van de persconferentie na het Overleg Comité van 24 maart 2021 blijven de meeste maatregelen voor sport zoals aangekondigd op 22 maart gelijk. Enkel voor personen vanaf 19 jaar, wordt het toegelaten maximum aantal personen in een sportgroep gereduceerd van 10 naar 4 vanaf 27 maart. We volgen nieuwe informatie vanuit het federale niveau (federaal MB, federale FAQ) op de voet en zorgen voor een eventuele update van deze basisregels van zodra deze info beschikbaar is.

 

In het kort: Algemene richtlijnen

 

Voor kinderen tot 13 jaar:

  • Bij voorkeur sport je outdoor.
  • Outdoor en indoor trainen met contact is toegestaan. Indoor en outdoor kan dit in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
  • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

 

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

  • Indoor sporten is niet toegestaan.
  • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen. Contact is enkel toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
  • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

 

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) zijn de richtlijnen als volgt:

  • outdoor sportactiviteiten, trainen of outdoor sportlessen volgen met maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) is toegestaan, op voorwaarde dat de afstandsregels (1,5m) steeds worden gerespecteerd. Vanaf 27 maart is dit maximum 4 personen.
  • In instructiebaden en sportbaden is trainen in groepen van maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) met 1,5 m afstand toegestaan. Vanaf 27 maart is dit maximum 4 personen.

 

Specifiek voor sportkampen tijdens de paasvakantie:

 

Sportkampen voor kinderen tot 13 jaar (°2008) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:

  • Groepen van max. 10 personen (exclusief begeleiders.
  • Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.
  • Kinderen hoeven geen afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen.
  • Begeleiding draagt mondmaskers.
  • Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt.
  • Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod.
  • Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan.
  • Overnachtingen zijn niet mogelijk.
  • De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen voor kinderen en jongeren worden hierbij strikt opgevolgd.

 

Sportkampen voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot 19 jaar (°2002) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:

  • Groepen van max. 10 personen (exclusief begeleiders).
  • Outdoor sporten met contact toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Indoor sporten niet toegestaan.
  • Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt.
  • Begeleiding draagt mondmaskers.
  • Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod.
  • Indoor lunchen is niet mogelijk. Kleedkamergebruik is toegestaan indien noodzakelijk en wordt tot strikte minimum beperkt. De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen worden hierbij strikt opgevolgd.
  • Overnachtingen zijn niet mogelijk.
  • De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen voor kinderen en jongeren worden hierbij strikt opgevolg

 

Algemeen geldt:

  • Enkel tijdens onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs zijn samenscholingen met meer dan 10 personen toegestaan voor jongeren vanaf 13 jaar. Die richtlijnen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
  • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open. Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het Protocol voor zwembaden strikt toe.
  • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampen en zwembaden.
  • Sportkantines blijven gesloten.
  • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits een aanvraag op basis van een concreet draaiboek (met teststrategie voor wedstrijden) en na toestemming van de bevoegde minister
  • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen en jongeren tot en met 18 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter
  • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing

 

 

Specifiek voor de hengelsport:

Wat mag?

  • Je mag gaan hengelen, op voorwaarde dat de afstandsregel van minstens 1,5 meter gerespecteerd wordt. Recreatief hengelen wordt beschouwd als een individuele sport. Amateursportwedstrijden worden opgeschort.
  • Alle vormen van hengelen zijn toegelaten, dus ook (belly)bootvissen. Bootvissen kan enkel alleen of met mensen uit je eigen bubbel, omdat minimale afstand van 1,5 meter anders niet gegarandeerd kan worden.
  • Je mag aan dezelfde vijver vissen waar ook andere mensen aan het vissen zijn, maar de minimale afstand van 1,5 m moet altijd gerespecteerd worden. Samenscholingen van meer dan 4 personen zijn ten strengste verboden.

 

Wat mag niet?

  • Hengelen aan openbaar water tussen middernacht en 5 uur ’s morgens is niet toegelaten aangezien men zich in die periode niet in de openbare ruimte mag bevinden.
  • Hengelwedstrijden op openbaar en privaat water zijn momenteel niet toegelaten.
  • Meer informatie over lessen, trainingen en over infrastructuur (kleedkamers kantines, douches, toiletten) vindt u op de website van Sport Vlaanderen.

 

 

Specifiek voor het wandelen met de hond – beoefenen van de hondensport:

natuurlijk gelden altijd deze algemene richtlijnen van het agentschap voor natuur en bos https://www.natuurenbos.be/corona

  • Blijf op de paden.
  • Begeef je niet in bossen en natuurgebieden die publiek niet toegankelijk zijn.
  • Hou je hond altijd aan de leiband. Wil je je hond laten rondrennen? Bezoek dan een van onze hondenzones.

 

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) zijn de richtlijnen als volgt:

  • outdoor sportactiviteiten, trainen of outdoor sportlessen volgen met maximum 4 personen (sportbegeleider inbegrepen) is toegestaan, op voorwaarde dat de afstandsregels (1,5m) steeds worden gerespecteerd.
  • Meer informatie over lessen, trainingen en over infrastructuur (kleedkamers kantines, douches, toiletten) vindt u op de website van Sport Vlaanderen.

 

 

BELANGRIJK: ga regelmatig zelf naar de officiële websites over corona voor de laatste stand van zaken:

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je ook info over de andere federale maatregelen.

UITBETALING STEUN CORONA NOODFONDS SPORT

Op 15 november 2020 is er door de Vlaamse confederatie Hengel-, Honden en andere dierenhobby een noodfondsdossier opgemaakt.

Dit dossier is in zijn totaliteit door minister Ben Weyts goedgekeurd.

De doelstelling van de Vlaamse Overheid was om de federaties en clubs te ondersteunen bij de heropstart en de schade ten gevolg van corona wat te kunnen compenseren.

De koepelfederatie VCHHD heeft eind december de extra subsidie ontvangen via Sport Vlaanderen.

Eén van de voorwaarden voor het ontvangen van steun was dat de toegekende financiële middelen zouden terugvloeien tav de aangesloten clubs.

Vandaar dat het ter beschikking gestelde noodfondsbudget evenredig is verdeeld onder alle aangesloten clubs VCHHD in 2020.

Deze week heeft de penningmeester Sportvisserij Vlaanderen Dhr. Ronny Dejonghe aan 333 clubs een éénmalige compensatie van 89,37 euro gestort.

 

Het is een spreekwoordelijk pleister op een zere wonde, maar we hopen als federatie hiermee toch enigszins een beetje tegemoet te komen aan de clubwerkingen.

 

Het bestuur en secretariaat VCHHD

CORONA-UPDATE: RICHTLIJNEN VANAF 8 MAART

Op basis van het ministerieel besluit van 7 maart 2021 zijn dit de basisregels voor sportactiviteiten vanaf 8 maart. We volgen de nieuwe informatie vanuit het federale niveau (federale FAQ) op de voet en zorgen voor een eventuele update van deze basisregels van zodra deze info beschikbaar is.

De voornaamste wijzigingen die ingaan op 8 maart: wat voorheen kon met maximum 4 personen, kan nu met maximum 10 personen. En outdoor activiteiten in georganiseerde context voor kinderen tot 13 jaar kunnen nu met 25 personen.


In het kort

Voor kinderen tot 13 jaar:

  • Bij voorkeur sport je outdoor.
  • Outdoor en indoor trainen met contact is toegestaan. Indoor kan dit in een groep van maximum 10 personen, outdoor kan dit met maximum 25 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
  • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

  • Indoor sporten is niet toegestaan.
  • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen. Contact is enkel toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
  • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) zijn de richtlijnen:

  • Outdoor sportactiviteiten, trainingen of outdoor sportlessen volgen met maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) en mét 1,5 m afstand is toegestaan. Deze regel geldt voor alle outdoor activiteiten voor volwassenen binnen de samenscholingsregels die van kracht zijn voor de hele maatschappij.
  • In instructiebaden en sportbaden is trainen in groepen van maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) met 1,5 m afstand toegestaan.

Algemeen geldt:

  • Sportkampen in de paasvakantie zullen, onder voorbehoud, mogelijk zijn voor jongeren tot en met 18 jaar in groepen tot maximaal 25 personen. Overnachting is toegelaten. Organisatoren van sportkampen volgen strikt het Protocol voor sportkampen voor kinderen op. Deze regels worden normaal bevestigd in een nieuw MB dat in de loop van de week van 8 maart zal gepubliceerd worden. We passen het protocol sportkampen zo snel mogelijk aan dat nieuwe mb aan.
  • Enkel tijdens onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs zijn samenscholingen met meer dan 10 personen toegestaan voor jongeren vanaf 13 jaar. Die richtlijnen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
  • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open. Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het Protocol voor zwembaden strikt toe.
  • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampen en zwembaden.
  • Sportkantines blijven gesloten.
  • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits een aanvraag op basis van een concreet draaiboek en na toestemming van de bevoegde minister
  • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen en jongeren tot 13 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter
  • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Die kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente. Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het coronavirus vind je ook info over de andere federale maatregelen.

Lees het basisprotocol Sport.

Sportsector vraagt concreet relanceplan op Overlegcomité

Vlaamse Sportfederatie: “18.000 sportclubs verwachten duidelijkheid wanneer ze kunnen heropstarten en of sportkampen kunnen met Pasen”

 

De Vlaamse Sportfederatie, die 1,4 miljoen sportende Vlamingen vertegenwoordigt, begrijpt dat de huidige situatie moeilijk is en dat we niet roekeloos kunnen versoepelen. De sportsector hoopt vrijdag wel op de eerste stappen voor outdoorsporten en een duidelijk en concreet relanceplan voor alle sporten. De roadmap naar de lente van de vrijheid moet er zeker komen, net als het antwoord of onze clubs vanaf de paasvakantie opnieuw sportkampen en hoe de heropstart van de indoortrainingen voor alle leeftijden zal georganiseerd kunnen worden. “Veilig, georganiseerd sporten zou een enorme mentale boost aan de bevolking geven”, stelt de Vlaamse Sportfederatie.

 

De Vlaamse Sportfederatie begrijpt dat brede versoepelingen op korte termijn niet aan de orde zijn. Toch vraagt ze dat de sportsector vrijdag een duidelijk plan krijgt waarin genoeg eten en drinken zit met een bijhorende tijdlijn voor onze noodlijdende sportclubs.

 

“De sportsector is een zeer diverse sector, wat een gedifferentieerde aanpak vergt. In het licht van de onzekere pandemiecijfers is dit juist een kans om de sector geleidelijk te laten heropstarten. Zo kunnen er strenge criteria gelden, die geleidelijk versoepelen met dalende besmettings- en/of hospitalisatiecijfers. Vrijdag moet er echt dringend duidelijkheid komen wat voor onze sector binnen strenge veiligheidsmaatregelen mogelijk is en wat de roadmap zal zijn richting de lente van de vrijheid zoals onze premier dit mooi verwoordde.”

Koen Umans, voorzitter Vlaamse Sportfederatie

 

Alle sporten apart bekijken en timings geven

De Vlaamse Sportfederatie heeft samen met haar federaties en clubs een vooruitzicht en timings nodig om te weten of ze nog iets van hun seizoen kunnen maken en welke voorbereidingen ze wanneer moeten treffen om veilig te kunnen heropstarten. Vrijdag moet daar verandering in komen.

 

De politiek mag alle sporten ook niet als één geheel zien. Elke sportdiscipline is anders. In bepaalde sporttakken zien clubs 30 tot 40 procent van hun leden afhaken, terwijl ze opnieuw coronaveilig zouden kunnen beginnen trainen, mits naleving van strenge regels.

 

Sportkampen tijdens paasvakantie blijven vraagteken

De paasperiode is de belangrijkste periodes van het jaar voor zowel de sportfederaties als onze sportclubs om extra centen in kas te krijgen. Organisatoren blijven voorlopig in het ongewisse en kunnen niet starten met de organisatie van de kampen, laat staan de inschrijvingen en de praktische regelingen.

 

Koen Umans van de Vlaamse Sportfederatie: “Onze clubs en federaties hadden graag duidelijkheid gekregen of ze sportkampen kunnen organiseren met Pasen. Wordt de regeling van de krokusvakantie doorgetrokken naar de paasvakantie? De Vlaamse Sportfederatie dringt aan op een extra versoepeling voor de groep 13 tot 18-jarigen. Inschrijvingen starten best nu om alles goed te organiseren. Sportclubs kunnen sportkampen volgens ons voor alle leeftijden vanaf de paasvakantie perfect veilig en op een verantwoorde manier organiseren. Alle clubs zijn bereid om hiervoor extra inspanningen te leveren. Sporten is een welgekomen afwisseling nu de Vlaming met Pasen al niet echt op reis kan. Bovendien zorgt zo’n kamp al snel voor enkele duizenden euro’s aan inkomsten voor de clubs.”

 

Ook indoorsporten moeten geleidelijk aan kunnen opstarten

Koen Umans van de Vlaamse Sportfederatie: “Ook de indoorsporten snakken ernaar om opnieuw te kunnen starten met trainen. De federale regering moet stoppen met alle sporten over dezelfde kam te scheren op vlak van trainingen, competities en toernooien. Een basketbaltraining met 12 spelers is niet hetzelfde als een tennistraining met 2. Voor elke sportdiscipline zijn de maatregelen en de timing van de heropstart anders. Voor indoorsporten kunnen er strenge normen worden opgelegd op vlak van densiteit, ventilatie en meting van luchtkwaliteit zoals die in andere sectoren ook gelden zodat ook zij geleidelijk kunnen heropstarten.”

 

Verbod op competities op de schop

Tot slot willen de Vlaamse sportclubs ook het algemene verbod op competities op de schop. Sommige disciplines zijn namelijk disproportioneel hard getroffen door de competitieban. In heel wat sporten, zoals bijvoorbeeld golf, tennis en kajak zouden wedstrijden nu al veilig georganiseerd kunnen worden, stelt de Vlaamse Sportfederatie. Ook hierover moet het nieuwe Overlegcomité vrijdag echt duidelijkheid bieden.

 

Over de Vlaamse Sportfederatie

 

De Vlaamse Sportfederatie vzw is de koepelorganisatie voor sportfederaties en hun sportclubs in Vlaanderen. De Vlaamse Sportfederatie overkoepelt 50 gesubsidieerde en 15 louter erkende federaties, goed voor 1,4 miljoen sporters in Vlaanderen, die sporten in meer dan 18.000 sportclubs. De Vlaamse Sportfederatie versterkt samen met sportfederaties en sportclubs hun werking en aanbod, zodat meer mensen in Vlaanderen kwalitatief kunnen sporten.

Update Coronavirus

Coronavirus en hengelen

Na bespreking in de Nationale Veiligheidsraad vind je hier de recentste coronamaatregelen die betrekking hebben op het hengelen. Daarnaast blijft uiteraard de geldende visserijwetgeving van kracht: www.natuurenbos.be/visserij.

Wat mag?

  • Je mag gaan hengelen, op voorwaarde dat de afstandsregel van minstens 1,5 meter gerespecteerd wordt. Hengelen (incl. hengelwedstrijden) wordt beschouwd als een individuele sport. Toch worden alle amateursportwedstrijden opgeschort.
  • Alle vormen van hengelen zijn toegelaten, dus ook (belly)bootvissen. Bootvissen kan enkel alleen of met mensen uit je eigen bubbel, omdat minimale afstand van 1,5 meter anders niet gegarandeerd kan worden.
  • Je mag aan dezelfde vijver vissen waar ook andere mensen aan het vissen zijn, maar de minimale afstand van 1,5 m moet altijd gerespecteerd worden. Samenscholingen van meer dan 4 personen zijn ten strengste verboden.

Wat mag niet?

  • Hengelen aan openbaar water tussen middernacht en 5 uur ’s morgens is niet toegelaten aangezien men zich in die periode niet in de openbare ruimte mag bevinden.
  • Hengelwedstrijden zijn momenteel niet toegelaten.

 

Coronavirus en hondensport

Wandelen met de hond hou je aan de richtlijnen in bos- en natuurgebieden (https://www.natuurenbos.be/corona#bos%20en%20natuur)

 

  • Blijf op de paden.
  • Begeef je niet in bossen en natuurgebieden die publiek niet toegankelijk zijn.
  • Hou je hond altijd aan de leiband. Wil je je hond laten rondrennen? Bezoek dan een van onze hondenzones.

 

 

Meer informatie over lessen, trainingen en over infrastructuur (kleedkamers kantines, douches, toiletten) vindt u op de website van Sport Vlaanderen.

 

 

BELANGRIJK: ga regelmatig zelf naar de officiële websites over corona voor de laatste stand van zaken:

Tabel Corona maatregelen in Vlaanderen vanaf 29 oktober 2020

Na de publicatie van het nieuwe federale MB heeft het Kabinet Weyts de maatregelen voor de sportsector geïnterpreteerd en vertaald. De strengere regels zijn van kracht vanaf donderdag 29 oktober.

Een overzichtelijke tabel met de maatregelen vind je hier 

Er werd nog een wijzigingen aangebracht sinds ons bericht van gisteren (28/10/2020):

  • Indoor sporten is verboden, behalve voor kinderen tot 13 jaar die op sportkamp zijn of voor (buiten)schoolse activiteiten

Het Ministerieel Besluit van 28/10/2020 kun je hier raadplegen.

Corona maatregelen in Vlaanderen vanaf 29 oktober 2020

Vanaf donderdag 29/10/2020 gelden de volgende maatregelen:

  • Sporten indoor en outdoor -13 jarigen (vanaf °2008) kan georganiseerd worden volgens de huidige protocollen:

    • Competitie en trainingen zijn mogelijk.
    • Max 1 ouder als begeleider kan (Uiteraard afstand houden en verplicht mondmasker).
    • Sportkampen -13 jarigen (°2008 en jonger) kunnen nog doorgaan, maar zonder overnachtingen.
  • Alle georganiseerde sportactiviteiten indoor en outdoor voor +13 jarigen (tot °2007) zijn verboden:

      • Outdoor kan enkel nog gesport worden met het huishouden, eventueel aangevuld met 1 toegestaan nauw contact zonder afstand te houden
      • Outdoor in groep mag dat met max. 4 personen (= aantal vaste contacten dat je volgens MB mag hebben gedurende periodes van 2 weken en de 4 geldt ook als norm voor het samenscholingsverbod) mits de 1,5m afstand ten alle tijden wordt gegarandeerd
      • Enkel op een niet-georganiseerde manier (dus zonder trainer)
      • Alle sporten kunnen doorgaan zolang de infrastructuur beschikbaar gesteld wordt
      • Professionele sportbeoefening (=economische activiteit van de sporters) kan wel nog. Enkel achter gesloten deuren en dus  zonder publiek
      • Topsporters (= nominatieve lijst wordt opgesteld – cfr situatie in golf 1) kan verder trainen en wedstrijden afwerken
  • Volgende indoor infrastructuren sluiten voor iedereen:

        • Zwembaden
        • Fitness
        • Welness
        • Bowling
        • Binnenspeeltuin
        • Bioscoop

Meer info ivm sporten in tijden van Corona vind je op de website van Sport Vlaanderen. 

Let op:

  • Afhankelijk van het lokaal alarmniveau kunnen deze maatregelen vroeger ingaan op lokaal niveau en kunnen er ook extra maatregelen worden genomen op lokaal niveau: Raadpleeg de website van uw stad of gemeente.
  • Er staat geen echte einddatum op de maatregelen, dit zal afhangen van de evolutie van de cijfers en zal op regelmatige momenten geëvalueerd worden.

 

Update Corona 23/10/2020

Maatregelen voor sport met onmiddellijke ingang:

  • Professionele sportwedstrijden binnen en buiten verlopen zonder publiek
  • Amateurwedstrijden worden opgeschort
  • Trainen mag nog
  • Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten, maar zijn enkel toegankelijk voor één enkel lid van het gezin
  • Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden.

Deze maatregelen werden deze morgen om 9u meegedeeld op de persconferentie.

Meer info volgt op de gekende websites info-coronaSport VlaanderenANB en FOD Mobiliteit welke momenteel (23/10/2020 om 11u) nog NIET up-to-date zijn, maar later aangepast zullen worden.

 

Update Corona vanaf maandag 19/10/2020

Na de persconferentie van de federale regering van vrijdag 16/10/2020 kunnen we volgende zaken melden:

  • In het persbericht van de premier lezen we volgende 2 zaken die betrekking hebben op de sportsector:
    • Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan evaluatie op vrijdag 23/10/2020. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.
    • Sportwedstrijden: Compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.
  • Voor de sportbeoefening zelf blijven dus voorlopig de maatregelen van code oranje van kracht. Er zijn wel wijzigingen voor de sportkantines en publiek. De sportkantines moeten dicht vanaf maandag 19/10 en je kan vanaf maandag nog enkel met de gezinsbubbel gaan kijken naar sportwedstrijden.
  • De bestaande maatregelen voor code geel en oranje en de verschillende sportprotocollen worden in de loop van de komende week gescreend. De federale overheid wil de kleurencodes van sport in de aangekondigde barometer verwerken. Dit kan dus inhouden dat er mogelijks nog wijzigingen worden aangebracht aan de kleurencodes voor de sport. De bedoeling van de federale regering is om de barometer eind deze week te presenteren. Van zodra we hier meer nieuws over hebben, zullen we dit zo spoedig mogelijk communiceren.

Voor het nachtvissen op openbaar water:

  • Het is verboden om zich op de openbare weg en in de openbare ruimte te bevinden tussen 0.00 uur en 05.00 uur ’s morgens, behalve in geval van essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer:
    – om toegang te hebben tot medische zorgen;
    – om bijstand en zorgen te voorzien voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen;
    – het uitvoeren van de professionele verplaatsingen, met inbegrip van het woon-werkverkeer.
    Behalve in geval van een dringende medische reden, wordt de reden van aanwezigheid of verplaatsing op de openbare weg of in de openbare ruimte aangetoond op eerste vraag van de politiediensten.

Bekijk hier het MB van 18/10/2020.

Code oranje voor de sportsector vanaf woensdag 14 oktober 2020.

Vanaf woensdag 14 oktober geldt in Vlaanderen code oranje voor de sport. Concreet betekent dat:

  • Outdoor sporten kan mét of zonder contact (De regelgeving rond hengelen blijft dus onveranderd)
  • Opgelet: Voor het boothengelen op zee geldt de reglementering van FOD Mobiliteit! Meer info vind je via de website van FOD Mobiliteit
  • Indoor sporten kan enkel als je 1,5 meter afstand houdt (+12 jaar), ook in zwembaden
  • Voor kinderen tot en met 12 jaar blijven alle indoor- en outdoorsportactiviteiten mogelijk, met contact
  • Kleedkamers en douches blijven altijd gesloten, behalve in zwembaden
  • Sportkantines blijven open en volgen de horecaregels
  • Publiek is indoor (max. 200) en outdoor (max. 400) toegelaten tijdens wedstrijden
  • Publiek is niet meer toegelaten tijdens trainingen

Leidraad en protocollen

De leidraad voor code oranje kan je hier downloaden.
De specifieke protocollen (voor sporters, voor ouders, voor trainers, voor bestuurders,…) kan je steeds terugvinden op de website van Sport Vlaanderen(externe link).

#kijknietweg: Steun de 1712 – campagne over grensoverschrijdend gedrag in Sport en Cultuur.

De voorbije jaren kwamen verschillende gevallen van grensoverschrijdend gedrag en misbruik in de sport- en cultuursector aan het licht. Omdat gevoelens van taboe, schuld, schaamte en angst een grote rol spelen, ervaren slachtoffers, plegers en omstaanders vaak barrières om de stap te zetten naar hulpverlening.

Daarom lanceert hulplijn 1712 op maandag 5 oktober een campagne over grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuursector. Centrale boodschap: kijk niet weg en contacteer hulplijn 1712 als je vragen hebt over grensoverschrijdend gedrag.

Voor deze campagne zetten verschillende bekende sporters en professionals uit de cultuursector hun schouders mee onder de boodschap van 1712 of getuigen ze zelf over grensoverschrijdend gedrag.

Steun de 1712 – campagne
Laat grensoverschrijdend gedrag niet zomaar passeren. Steun de 1712-campagne en toon dat ook jij niet wegkijkt.

Wat kan je doen?

  1. Maak zelf een filmpje, eventueel samen met je sportclub of cultuurvereniging, waarin je niet wegkijkt van grensoverschrijdend gedrag. Meer uitleg over hoe je een filmpje kan maken.
  2. Hang de campagne-affiches op.
  3. Deel de campagne- filmpjes en animatie op sociale media.

Wij kijken niet weg. En jij?
Meer info op kijknietweg.be.
Audiovisuele materialen vind je op kijknietwegmateriaal.be.

De campagne kwam tot stand dankzij steun van Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding. Ook Jan Jambon, Vlaams minister-president en minister van Cultuur en Ben Weyts, Vlaams viceminister-president en minister van Sport, steunen de campagne. 

Wat doet 1712? 
1712 is een professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en mishandeling. Elk gesprek is gratis, vertrouwelijk en anoniem.

Bijscholing clubbestuurders: Balanslezen en financiële gezondheid van de federatie.

Op zaterdagochtend 21 november (9u-13u) organiseert VSF voor de tweede maal “balanslezen en financiële gezondheid van de federatie“.

Deze bijscholing richt zich specifiek naar bestuurders (en rekeningnazichters) van de Vlaamse sportfederaties.  Het is immers hun taak en verantwoordelijkheid om de financiële gezondheid van de federatie (mee) te bewaken. Wat lang geen evidente opdracht is.

Deze vier uur durende bijscholing geeft je inzicht in de belangrijkste boekhoudkundige principes en laat je toe in te schatten in welke mate jouw federatie financieel in balans is.

Ben jij een bestuurder van een federatie en kan je wel wat extra financieel inzicht gebruiken?  Alle informatie en inschrijven via deze pagina.

We verwelkomen je heel graag (fysiek, maar uiteraard op een veilige manier) op 21/11 in De Schorre in Boom.

En trouwens: SUPER bedankt om je op vrijwillige basis in te zetten voor de sport!

 

Met vriendelijke groeten,

Vlaamse Sportfederatie vzw | Zuiderlaan 13 | 9000 Gent

info@vlaamsesportfederatie.be

www.vlaamsesportfederatie.be | Facebook | Twitter

Vlaamse regering neemt beslissing over verdeling noodfonds sport.

De Vlaamse regering heeft vrijdag 17 juli een eerste principiële beslissing genomen over de verdeling van het Noodfonds Sport. De voorziene 10 miljoen euro zal worden verdeeld onder de organisatoren van sportevenementen, de structurele beleidspartners en de gesubsidieerde sportfederaties en organisaties voor de sportieve vrijetijdsbesteding. Het dossier moet nu nog teruggekoppeld worden naar de Raad van State en de SARC (Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media) voor advies waarna de Vlaamse regering een definitieve beslissing zal nemen. Van zodra deze beslissing van de Vlaamse Regering definitief is goedgekeurd, zal Sport Vlaanderen alle betrokkenen meer info bezorgen over de concrete modaliteiten van deze steun en hoe je deze kan aanvragen.

Organisatoren van sportevenementen

Steun uit het Noodfonds Sport aan organisatoren van sportevenementen die een subsidie uit het beleidsveld Sport hebben ontvangen op basis van de subsidiereglementen van Sport Vlaanderen voor de organisatie van een topsportevenement, G-sportevenement of bovenlokaal sportevenement dat plaatsvindt in 2020.

Structurele beleidspartners

De organisaties die structurele werkingssubsidies ontvangen voor hun basiswerking in het beleidsveld Sport kunnen in 2020 een steunbedrag uit het Noodfonds Sport ontvangen:

Ontvangen elk vijfentwintigduizend euro (25.000 euro):

  • Sportimonium vzw
  • Vlaamse Wielerschool vzw
  • Wielerclub Eddy Merckxvrienden vzw (wielerploeg)
  • Younited Belgium vzw

Ontvangen elk vijftigduizend euro (50.000 euro):

  • de FitnessOrganisatie vzw
  • Gezond Sporten Vlaanderen vzw
  • G-Sport Vlaanderen vzw
  • ICES vzw
  • Risicovechtsportplatform Vlaanderen vzw
  • Sportwerk Vlaanderen vzw
  • Studentensport Vlaanderen vzw

Ontvangen als koepelorganisatie elk honderdduizend euro (100.000 euro):

  • Vlaamse Sportfederatie vzw
  • Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid vzw

Gesubsidieerde sportfederaties en OSV’s

De gesubsidieerde sportfederaties en organisaties voor de sportieve vrijetijdsbesteding ontvangen een steunbedrag uit het Noodfonds Sport dat minimaal 20% bedraagt van de algemene werkingssubsidie 2019 toegekend aan de sportfederatie, respectievelijk organisatie voor de sportieve vrijetijdsbesteding op basis van het decreet van 10 juni 2016 houdende de erkenning en subsidiëring van de georganiseerde sportsector. De Vlaamse Schaatsunie vzw, die in 2020 voor het eerst is gesubsidieerd, ontvangt minimaal 20% van 140.000 euro.

De steun wordt door de sportfederaties en OSV’s aangewend als volgt:

  • maximaal 40% van de steun kan worden aangewend voor het compenseren van het nettoverlies van de sportfederatie of organisatie voor de sportieve vrijetijdsbesteding zelf
  • minimaal 60% van de steun wordt aangewend voor minstens een van de volgende elementen:
    • het toekennen van financiële steun aan haar sportclubs, respectievelijk aan haar aangesloten verenigingen
    • het realiseren van een of meer participatiebevorderende of kwaliteitsbevorderende projecten die specifiek gericht zijn op personen tot achttien jaar of op personen met een handicap of beperking, in functie van het stimuleren van de heropstart van hun sportactiviteiten, respectievelijk sportieve vrijetijdsactiviteiten

De gesubsidieerde sportfederaties en OSV’s dienen een aanvraagdossier in bij Sport Vlaanderen. Sport Vlaanderen zal de modaliteiten zo snel als mogelijk bezorgen aan de sportfederaties. VSF heeft aangedrongen op een minimale planlast.

Er worden 2 indien momenten voorzien voor de aanvraagdossiers:

  • 15 oktober 2020, beslissing subsidie uiterlijk op 30 november 2020
  • 15 november 2020, beslissing subsidie uiterlijk op 31 december 2020

Update Corona 29 juli – Huidige maatregelen in verband met sport

De huidige (sport)maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad in een notendop (update 29 juli). Lokale, strengere maatregelen kunnen hiervan afwijken en kan je best nakijken bij jouw provincie of gemeente.

  • Sporten in georganiseerd verband is toegelaten:
    • met contact
    • in een groep van maximum 50 personen,
    • als er steeds een meerderjarige verantwoordelijke aanwezig is,
    • als je je handen voor en na wast en het gemeenschappelijk sportmateriaal voor en na het sporten schoonmaakt,
    • als je de veiligheidsprotocollen volgt
  • Sporten in niet-georganiseerd verband mag:
    • met je eigen sociale bubbel met contact, dat wil zeggen met maximum 5 personen naast je gezin (kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend). Weet ook dat je maar met maximum 10 personen mag samenkomen (kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend) zowel op privédomein als op openbaar domein. Dus bijvoorbeeld 2 gezinnen met telkens 2 ouders en 3 kinderen boven de 12 jaar mogen samenkomen in bijvoorbeeld een tuin of op straat om te sporten.
    • OF met max. 10 andere personen zonder contact, met hen respecteer je de afstands- en hygiënerichtlijnen
  • Bij sportlessen, zwembaden en wellnesscentra geldt een registratiesysteem met naam en telefoonnummer of e-mailadres. Download een template van zo’n registratieformulier voor sportorganisatoren
  • De Vlaamse sportsector adviseert om in de huidige situatie zoveel mogelijk sportactiviteiten buiten te organiseren. En zelfs als je buiten sport, zoveel mogelijk voldoende afstand te bewaren.
  • De Vlaamse sportsector adviseert om geen risico’s te nemen en sportactiviteiten en -wedstrijden te laten plaatsvinden zonder publiek. Algemeen geldt dat je maximum 100 toeschouwers binnen en maximum 200 toeschouwers buiten mag toelaten.
  • Toeschouwers zijn verplicht mondmaskers te dragen.
  • Mondmaskers zijn verplicht in openbare gebouwen voor de publiek toegankelijke delen of wanneer de afstand van 1,5m niet gerespecteerd kan worden. Dat betekent in een sporthal ook aan de inkom, gangen, toiletten, cafetaria wanneer je recht staat….
  • Wanneer een sportieve wedstrijd wordt georganiseerd voor meer dan 200 deelnemers of op de openbare weg, heb je toelating van de gemeente nodig.
  • Opgelet, lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Leidraad voor een verantwoorde heropstart van de sportsector

De Vlaamse Sportfederatie, het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid, Gezond Sporten Vlaanderen, de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen, de FitnessOrganisatie en Sport Vlaanderen vormen samen de klankbordgroep voor de heropstart van de sportsector.  

Deze leidraad wil federaties, clubs, sportcentra, evenementorganisatoren en alle andere instanties en mensen die sport aanbieden, op welke manier dan ook, duidelijkheid verschaffen over de fase waarin we ons bevinden. Tegelijkertijd wil het alle betrokken partijen begeleiden bij een verantwoorde en veilige heropstart van hun sportactiviteiten.

Onze leidraad is aangepast aan de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad en de aanbevelingen van de klankbordgroep op 29 juli.

Wekelijks wordt samengezeten om de vinger aan de pols te houden en desgevallend snel te schakelen en extra maatregelen te nemen.

Leidraad voor een verantwoorde heropstart van de sportsector – update 29 juli

Gedragscodes en protocollen

Om de sportbeoefening verantwoord en veilig te laten verlopen, heeft de klankbordgroep voor de heropstart van de sportsector gedragscodes en protocollen uitgewerkt voor verschillende doelgroepen.

Deze kan je integraal overnemen of je kan ze gebruiken als leidraad om zelf gedragscodes op te stellen. Ze mogen vanzelfsprekend niet afwijken van de coronamaatregelen zoals bepaald in het ministerieel besluit of lokale restricties.

Onze protocollen zijn aangepast aan de beslissingen die de Nationale Veiligheidsraad nam op donderdag 23 juli en maandag 27 juli. Let wel, lokaal kunnen er strengere restricties zijn. Deze kan je nakijken op de site van je provincie of gemeente.

Wat we in de protocollen wijzigen, duiden we aan in het geel, zo vind je het gemakkelijk terug.

Gedragscode voor Sporters

Gedragscode voor de G-sporters

Gedragscode voor ouders

Gedragscode voor trainers

Gedragscode voor bestuurders

Protocol voor gemeenten

Specifieke info in verband met hengelen op openbaar water, vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB): www.natuurenbos.be/coronavirus-en-hengelen

Specifieke info in verband met de pleziervaart, vind je op de website van FOD mobiliteit: Protocol betreffende de regels waaronder pleziervaart, brandingsporten en watersporten toegelaten zijn

Verlof

Vanaf dinsdag 21 tot en met vrijdag 24 juli zijn we met verlof. Onze burelen zijn dan niet te bereiken. We helpen jullie graag terug vanaf maandag 27 juli.

Zonnige groetjes,

Team VCHHD

Vragenlijst jeugdtrainers rond grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag, zou jij ingrijpen als je het zag? Thomas More Hogeschool heeft in samenwerking met onder andere Sport Vlaanderen en Centrum Ethiek in de Sport een online vragenlijst ontwikkeld voor jeugdtrainers. Deze vragenlijst peilt naar gedachten, gevoelens en gedrag van jeugdtrainers wanneer ze signalen van grensoverschrijdend gedrag oppikken. Ben jij een jeugdtrainer? Surf dan naar www.enwatzoujijdoen.be, vul deze vragenlijst in en maak kans op een mooie prijs!

Centrum Ethiek in de Sport | Zuiderlaan 13, 9000 Gent | 09 243 11 33www.ethischsporten.be

Update Corona: Versoepeling maatregelen vanaf 1 juli.

De Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten heeft een akkoord bereikt om vanaf 1 juli over te gaan tot fase 4 van de afbouw, op basis van het akkoord van de experts van de GEES, dat zich beroept op de gunstige evolutie van de epidemiologische situatie.

De zes gouden regels blijven van kracht, namelijk:

  • het respecteren van de hygiënevoorschriften;
  • activiteiten liefst in de buitenlucht organiseren;
  • het nemen van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die tot risicogroepen behoren;
  • het respecteren van de veiligheidsafstand;
  • de regel van de uitgebreide bubbel, die wordt vergroot van 10 naar 15 verschillende mensen per week, naast het gezin. Ter herinnering: dit is een individueel recht;
  • groepsactiviteiten mogen niet meer dan 15 personen omvatten, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle niet-gekaderde samenscholingen, ongeacht of ze binnen- of buitenshuis plaatsvinden.

Wij geven hieronder enkel de maatregelen weer die van toepassing zijn voor de sport:

Alle sporten zijn weer toegelaten mét contact als:ze in georganiseerd verband plaatsvinden,

  • ze in een groep van maximum 50 personen plaatsvinden,
  • er steeds een meerderjarige verantwoordelijke aanwezig is,
  • je je handen voor en na wast en het gemeenschappelijk sportmateriaal voor en na het sporten schoonmaakt,
  • je de veiligheidsprotocollen volgt

De zwembaden, sauna’s en wellnesscentra kunnen weer open als ze voldoen aan de veiligheidsprotocollen.

Kleedkamers en douches mogen gebruikt worden zoals in de veiligheidsprotocollen beschreven wordt.

Publiek mag weer:

Vanaf 1 juli:

maximum 200 toeschouwers binnen of 400 toeschouwers buiten en mits het volgen van de veiligheidsprotocollen.

Voor reguliere evenementen die in permanente infrastructuren zoals bijvoorbeeld tribunes worden georganiseerd, zullen protocollen worden opgesteld. Deze vind je hier binnenkort.

Voor éénmalige evenementen in de publieke ruimte zal vanaf 1 juli een online-instrument (matrix) beschikbaar zijn, dat als referentie zal dienen voor de lokale overheden bij het verlenen van vergunningen voor deze evenementen. Er zullen ook duidelijke regels moeten worden toegepast.

Vanaf 1 augustus:

maximum 400 toeschouwers binnen of 800 personen buiten en mits het volgen van de veiligheidsprotocollen, op voorwaarde dat de gezondheidssituatie het toelaat.

Een uitzondering om deze limiet te overschrijden, kan gevraagd worden aan lokale overheden voor permanente infrastructuren met een zittend publiek, met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften.

Meer info vind je via onderstaande links:

Noodfonds Vlaamse regering: 87 Miljoen euro voor lokale verenigingen

Bericht van de Vlaamse Sport Federatie (VSF):

De Vlaamse Regering maakt 265 miljoen euro middelen vrij om verschillende getroffen sectoren te ondersteunen. Voor sport zijn volgende zaken voorzien:

87 miljoen euro voor de lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen

Corona hakt er bij het Vlaamse verenigingsleven stevig in. Daarom trekt de Vlaamse Regering 87 miljoen uit voor de lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen. Het budget wordt verdeeld via de steden en gemeenten. VSF had liever gezien dat de middelen voor de sportverenigingen via de sportfederaties zouden verdeeld worden aangezien zij het beste de situatie van de specifieke sportclubs kunnen inschatten, maar de Vlaamse regering heeft een andere keuze gemaakt. De middelen zullen dus verdeeld worden door de lokale besturen.

Van de 87 miljoen euro gaat 84 miljoen naar de Vlaamse steden en gemeenten. Zowat 3 miljoen gaat respectievelijk naar Brusselse gemeenten via de Vlaamse Gemeenschapscommissie en naar de faciliteitengemeenten via vzw De Rand. De lokale overheden kunnen vrij kiezen hoe ze de middelen inzetten en hoeveel budget naar welke verenigingen gaat, maar enkele ministers hebben duidelijk aangegeven dat de eerste focus bij sportieve verenigingen moet liggen. De middelen zullen normaal in de loop van de zomer overgemaakt worden aan de lokale besturen. Wil je weten hoeveel jouw gemeente of stad ontvangt? In dit overzicht kan je de verdeling van de 87 miljoen terugvinden.

VSF stuurde een brief aan alle lokale besturen om bij de verdeling van deze middelen aandacht te geven aan lokale sportverenigingen. We raden de lokale sportclubs ook aan om zelf hun lokale politieke mandatarissen aan te spreken om de situatie van hun club kenbaar te maken. Hoe meer de lokale politici de nood van de lokale sportclubs kennen hoe beter. Op deze manier worden de sportclubs hopelijk niet vergeten als de middelen lokaal verdeeld zullen worden. Aarzel ook niet om met jullie concrete vragen jullie lokale sport- of vrijetijdsdienst te contacteren.

10 miljoen euro voor andere sportstructuren

Er wordt daarnaast 10 miljoen euro voorzien voor sportstructuren die niet betoelaagd worden via het Gemeentefonds. Voorbeelden daarvan zijn sportfederaties, organisatoren van sportevenementen en structurele sportbeleidspartners. Hoe deze middelen concreet verdeeld gaan worden, is nog niet beslist. VSF heeft de vraag gesteld om hierin betrokken te worden. Van zodra we hierover meer nieuws hebben laten we dit asap weten.

Lees hier de volledige nieuwsbrief VSF  (klik op de blauwe tekst)

Update Corona: Versoepeling maatregelen vanaf maandag 8 juni.

Op woensdag 3 juni, heeft de Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten de overgang naar fase 3 van het afbouwplan vanaf 8 juni goedgekeurd. Zoals uit het dagelijkse verslag van de gezondheidsautoriteiten blijkt, zijn de indicatoren van onze gezondheidssituatie bemoedigend. De experts hebben daarom groen licht gegeven voor de start van deze nieuwe fase.

Wat verandert er voor de sportsector? 

Vanaf 8 juni kunnen de contactloze sportactiviteiten worden hervat, indoor en outdoor, amateur of professioneel, competitie en training.

Wat de sportfaciliteiten betreft, zullen de protocollen ook moeten worden gevolgd. Kleedkamers en douches zullen nog steeds niet toegankelijk zijn;

Wanneer mensen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten is het dragen van een masker te allen tijde aan te bevelen.

Sportieve activiteiten die worden georganiseerd en begeleid door een verantwoordelijke zijn beperkt tot 20 personen in juni en 50 personen in juli, met inachtneming van de veiligheidsafstanden.

Vanaf 15 juni zal België zijn grenzen openen voor reizen naar en vanuit de Europese Unie, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk en de vier andere Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen). Elk land beslist echter zelf of het zijn grenzen al dan niet opent. Om de situatie in het land van bestemming te kennen, is het daarom raadzaam de website van Buitenlandse Zaken te raadplegen (zie link onderaan dit bericht). De voorwaarden voor reizen buiten Europa moeten nog worden vastgesteld in het licht van de evolutie van de gesprekken op Europees niveau.

Clubs met een eigen kantine mogen opnieuw drank en/of eten aanbieden. Hiervoor gelden de volgende regels:

  • Een afstand van 1,5m tussen de tafels;
  • Maximaal 10 personen per tafel;
  • Elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten;
  • De obers moeten een masker dragen;
  • Alle horecagelegenheden mogen tot één uur ’s morgens openblijven, net zoals de nachtwinkels.

 

Wat het individuele gedrag betreft, zijn er zes gouden regels:

  • De hygiënemaatregelen blijven essentieel;
  • Buitenactiviteiten moeten waar mogelijk de voorkeur krijgen. Waar nodig moeten ruimtes voldoende worden verlucht;
  • Er moeten extra voorzorgsmaatregelen worden genomen voor mensen die tot een risicogroep behoren. Er wordt een charter opgesteld voor ouderen die vrijwilligerswerk doen om hun wat meer duidelijkheid te geven over de activiteiten die ze veilig kunnen doen;
  • De veiligheidsafstand blijft gelden, behalve voor mensen binnen hetzelfde gezin, voor kinderen jonger dan 12 jaar onderling en voor mensen met wie er nauwer contact is, d.w.z. de uitgebreide bubbel. Wie de veiligheidsafstand niet kan respecteren, moet een mondmasker dragen;
  • Het is mogelijk om wekelijks met 10 verschillende personen nauwer contact te hebben, bovenop de gezinsleden (=uitgebreide persoonlijke bubbel). Dit is een individueel recht. Deze 10 personen mogen elke week veranderen;
  • Groepsbijeenkomsten worden beperkt tot maximaal 10 personen, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle bijeenkomsten, ongeacht of ze thuis of buitenshuis plaatsvinden (bijvoorbeeld in het park of op restaurant);
  • Georganiseerde sport activiteiten onder begeleiding van een verantwoordelijke zijn beperkt tot 20 personen in juni en tot 50 personen in juli, op voorwaarde dat de veiligheidsafstand worden gerespecteerd.

Meer info vind je via onderstaande links:

 

Facebookcampagne van de Vlaamse Sport Federatie (VSF) rond verenigingswerk gaat van start!

Vorige week startten VSF en AISF (Association Interfédérale du Sport Francophone) de nodige acties op bij pers en politiek om een nieuwe wettelijke regeling rond het verenigingswerk mogelijk te maken. Men wil de problematiek ook zo goed mogelijk op sociale media laten leven.

Uitrol Facebookkader

Woensdag 3 juni om 9u lanceert men een facebookcampagne om de vraag naar een oplossing ook via het brede sportveld duidelijk te maken. Zowel op de profielen van VSF als Dynamo Project verschijnt het facebook kader “Behoud het verenigingswerk”. Met een paar muisklikken kan iedere trainer, coach, sportclub, lid, sympathisant,… zijn of haar profielfoto aanpassen. Zo maken we massaal duidelijk dat sportend Vlaanderen wacht op een snel politiek initiatief en een nieuwe regeling voor de sport!

Men hoopt dat jullie als federaties, clubs, … deze campagne massaal kunnen promoten onder jullie leden. Dat kan:

  • door deze post te delen en je fans te engageren
  • door je eigen profielfoto (van je organisatie of persoonlijk) aan te passen

Filmpjes en getuigenissen

In de loop van de maand juni blijft men campagne voeren voor het verenigingswerk. Voor deze acties op sociale media zijn ze momenteel nog op zoek naar een aantal sportclubs. Ze gaan bij hen langs en maken een korte video waarin het belang en de noodzaak van een specifiek vergoedingssysteem voor sport duidelijk wordt aangetoond.

Heeft jouw sportfederatie een suggestie over welke club men kan contacteren? Laat het weten via grace@vlaamsesportfederatie.be. Ze hebben een voorkeur voor clubs die een grote meerwaarde ervaren door het verenigingswerk en daarover kort en krachtig kunnen getuigen.

Met de steun van iedereen kan men voor het einde van het jaar een oplossing hebben voor de sportsector. VSF en AISF zullen alle middelen gebruiken om dit doel na te streven!

Bevraging Vlaamse Sport Federatie: Impact Corona op sportclubs

De Vlaamse Sport Federatie (VSF) lanceert een bevraging over de impact van de Corona maatregelen op sportclubs. Aan de hand van deze bevraging, wil de VSF de vinger aan de pols houden (deze bevraging zal binnen enkele maanden herhaald worden) én een tv-reportage mogelijk maken over de impact van corona op onze sportclubs.

Daarom vragen wij van VCHHD aan onze sportclubs om deze bevraging (klik op de vetgedrukte en onderlijnde tekst om de vragen te beantwoorden) tegen uiterlijk woensdag 3 juni in te vullen? De resultaten van de bevraging zullen opnieuw met VCHHD gedeeld worden.

Ken je een club die een interessante case kan vormen in een tv-reportage? Dan kan je dit doorgeven aan Pieter: pieter@vlaamsesportfederatie.be (klik op de vetgedrukte en onderlijnde tekst om een email te verzenden).

Corona en sportbeoefening – Update 15 mei

Na het individueel sporten opnieuw toe te laten (sinds 4 mei) werden sommige maatregelen opnieuw wat versoepeld. Hierdoor is het volgen van (regelmatige) lessen en/of trainingen in buitenlucht zijn toegelaten. Op voorwaarde dat:

  • die geen fysiek contact impliceren,
  • ze in georganiseerd verband plaatsvinden, d.w.z. enkel georganiseerd door een club of vereniging,
  • ze in een groep van maximum 20 personen plaatsvinden,
  • er steeds een trainer of een meerderjarige toezichter aanwezig is, en
  • er steeds een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon kan worden gerespecteerd.

Wat betreft wedstrijden meldt Sport Vlaanderen nog steeds het volgende: “Alle sportwedstrijden blijven echter geannuleerd tot 31 juli.”

Bootvissen op zee kan, individueel of met personen die onder hetzelfde dak wonen. FOD Mobiliteit meldt het volgende: “Gelet op de aard van de activiteiten, de beperkte ruimte op een pleziervaartuig of tuig voor brandingsport/watersport en de omstandigheden van zee, golven, weer en wind, kan de social distance in de praktijk niet ten allen tijde en onder alle omstandigheden verzekerd worden, bijgevolg kunnen geen andere personen (naast de personen die onder hetzelfde dak wonen) mee aan boord genomen worden.”

Volg regelmatig de info en eventuele wijzigingen op via de volgende organisaties/websites:

Sport Vlaanderen: Corona en sportbeoefening in Vlaanderen

FOD Mobiliteit: Protocol pleziervaart 18 mei – 7 juni

Corona-info: Corona veelgestelde vragen

Uiteraard houden we jullie, zoals steeds op de hoogte van eventuele wijzigingen.

Richtlijnen Coronavirus COVID-19 hengelsportclubs

Sinds 4 mei mag je terug hengelen onder strikte voorwaarden!
Sportvisserij Vlaanderen stelt volgende richtlijnen voorop voor het veilig uitoefenen van de hengelsport.
Het doel is om onze aangesloten hengelclubs in staat te stellen hun activiteiten op een verantwoorde manier te hervatten. Volg zeker steeds de richtlijnen van jouw club!

Richtlijnen COVID-19 hengelsportclubs

  • Volg steeds de maatregelen die jouw hengelsportclub vooropgesteld heeft!
  • Er is minstens 1 clubverantwoordelijke aanwezig. Deze persoon ziet erop toe dat de maatregelen nageleefd worden. Indien praktisch niet haalbaar, is sociale controle van toepassing.
  • Enkel individuele beoefening van de hengelsport met eigen materiaal en/of ontsmet clubmateriaal (bv. leefnet, onthaakmat, …) is toegelaten.
  • De club voorziet de mogelijkheid om de handen te wassen en te desinfecteren.
  • Je club bepaalt een maximum aantal personen die toegelaten worden aan de visvijver.
  • Het clubhuis, de kantine blijven GESLOTEN. Toiletten zijn OPEN, alsook de toegankelijkheid van veiligheidsvoorzieningen (EHBO, AED, brandblusser, …).
  • Ga na het hengelen onmiddellijk naar huis en blijf niet hangen op of rond de club.
  • Volgende algemene hygiënische maatregelen worden genomen:
    • Was je handen bij aankomst en bij vertrek op de club met water en zeep
    • Hoesten of niezen in de binnenkant van de elleboog of in een papieren zakdoek
    • Kom niet hengelen als je je ziek voelt
    • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen
    • Geef elkaar geen hand
    • Vermijd nauw contact. Hou voldoende afstand (minstens 1,5 m)

Affiche richtlijnen COVID

Klik op de blauwe tekst (hierboven) om de affiche met pictogrammen te downloaden en hang ze op in je hengelsportclub!

 

Update Corona: Exit strategie – Heropstart sportsector fase 1 – vanaf 4 mei.

Op basis van een advies van de Groep van Experts belast met de Exit Strategie (GEES) is de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag 24 april, bijeengekomen in het Egmontpaleis om de exitstrategie uit de coronacrisis te bepalen. Ter herinnering, de federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben sinds 12 maart samen een reeks maatregelen genomen om de verspreiding van covid-19 in ons land te beteugelen. Bemoedigende indicatoren zoals de vermindering van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames of het afvlakken van de curve van overlijdens, maken het nu mogelijk om zeer geleidelijk te gaan afbouwen. Maar de overheid benadrukt dat het virus nog altijd op ons grondgebied aanwezig is en gevaarlijk blijft.

De strikte inperkingsmaatregelen zullen zeker van kracht blijven tot en met 3 mei. Daarna zou België kunnen beginnen met de afbouw van de maatregelen, als de omstandigheden het toelaten.

Concreet voor de Hengel- en hondensport: 

Vanaf 4 mei gelden de volgende richtlijnen:

 Fysieke activiteit in open lucht is toegestaan met maximaal twee personen, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat fysieke afstand altijd gerespecteerd wordt (dus jezelf +2 of gezinsleden onder zelfde dak + 2). Het zal ook toegestaan zijn om andere contactloze sporten te beoefenen in de buitenlucht. Maar toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden.

M.a.w. hengel- en hondensport mag terug vanaf 4 mei.

De gezamenlijke aanbevelingen vanuit de georganiseerde sportsectoren zijn dus gevolgd. Nog even geduld en we kunnen terug naar buiten om te genieten van onze fantastische hobby’s.

Momenteel zijn er nogal wat zaken die daarbij vragen oproepen:

  • Hoe zit dat met verplaatsingen?
  • Waar/hoe koop ik materiaal als de gespecialiseerde zaken nog niet mogen openen?
  • Mag er vanop een boot (op zee) gevist worden? Zo ja, met hoeveel man?
  • Wanneer bieden de loketten van bpost opnieuw vergunningen voor openbaar water aan?
  • Enz…

Wij legden deze vragen onder andere via Sport Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voor aan de bevoegde instanties. Er is een ministerieel besluit in opmaak dat (hopelijk) het een en ander zal verduidelijken. Wij doen er alles aan om al onze leden zo spoedig mogelijk in te lichten. Hou alvast onze website en sociale media in het oog voor meer nieuws!

Standpunt Sportvisserij Vlaanderen inzake het huidige hengelsportverbod.

Nog steeds is er in ons land een verbod op hengelsport van kracht, met de nodige verlengingen…

Door het aantal overtredingen tegenover de geldende maatregelen (ook door vissers trouwens), wordt een mogelijke versoepeling moeilijker. We hopen dat er geen nieuwe stijging van besmettingen met Covid-19 komt. We bedanken hen die de maatregelen opvolgden/ opvolgen zoals gevraagd o.a. door Sportvisserij Vlaanderen.

Ondanks de frustraties op sociale media pleiten we voor een serene houding tegenover de situatie met accent op de voorrang van de gezondheid van allen. We moeten afstand nemen van veronderstellingen, subjectieve bedenkingen en andere onzin…ondanks de ‘voorbeelden’ uit onze leefwereld. Die afstand is nodig om er zeker van te zijn dat we die ‘voorbeelden’ niet volgen.

Kritiek geven is gemakkelijk, daarom een duidelijk standpunt vanuit Sportvisserij Vlaanderen.

We adviseren, samen met ANB en met als voortrekker VBK (ook met de creatie van deze tekst), de crisiscel van de federale overheid m.b.t. hengelsport in tijden van lockdown. Ons advies was en is, om hengelen toe te staan. Dat wil dus zeggen: individueel hengelen (ook met de boot) toegestaan met respect voor alle regels van het onderlinge contact tussen mensen. Voor de wedstrijden ligt de situatie veel complexer.

Onze adviezen zijn tot nu niet weerhouden. Omdat de federale overheid de boodschap graag overduidelijk wilde houden (“Blijf in uw kot!”) en omdat men vreest dat deze uitzondering de start van vele aanvragen tot uitzondering zou zijn..

We blijven vissen, als onderdeel van een reeks individuele sportieve buitenactiviteiten, als een van de eerste versoepelingen zien.

Maar we gaan uit van de meer dan goede bedoelingen van de federale overheid, want die zijn er wel degelijk met karrenvrachten. Men laat zich op dat niveau adviseren door wetenschappers en men weegt wel degelijk beslissingen zeer nauwgezet af. Als een goede huisvader optreden, zorgt er echter ook voor dat je soms leden uit het gezin moet teleurstellen. Dat je daardoor van sommigen bagger voor over het hoofd krijgt gegoten, dat hoorde/hoort er altijd bij…

Als we niet meteen mee op de kar springen van jan en alleman wil dat niet zeggen dat we niet voor een versoepeling van de regels zijn. Het is wel onze plicht om op een serene wijze om te gaan met de huidige situatie, vissers op te roepen tot geduld en verantwoordelijkheidszin, en op een tactvolle en beleefde wijze onze standpunten en argumentatie kenbaar te maken aan de beleidsvoerders en hun adviseurs. Sociale media is daarbij niet de juiste weg. Ons secretariaat en verbonden bleven echter wel paraat staan, reageerde op alle mails en steunde waar het kon met juiste info.

Zorg goed voor jezelf, en voor elkaar. Dat we snel in goede gezondheid terug mogen hengelen, vanaf 3 mei met andere individuele natuur- en buitenactiviteiten/sporten. Maar als de federale overheid daarover ondanks onze vragen en argumenten straks anders beslist, accepteren we dat ook.

Sportvisserij Vlaanderen

Update Corona 15 april – 17u45: Verlenging maatregelen!

De huidige maatregelen om de verspreiding van het Covid-19 virus zoveel mogelijk tegen te gaan, worden – zonder verstrenging of versoepeling – verlengd tot en met 3 mei.

 

Algemene informatie over het coronavirus:

https://www.info-coronavirus.be/nl

Informatie over coronavirus en sporten:

https://www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/

Informatie vanuit het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB):

https://www.natuurenbos.be/corona 

Maatregelen Corona virus

De Nationale Veiligheidsraad vaardigde maatregelen uit om de uitbraak van het coronavirus in te dijken en te vertragen. Volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad zijn alle sportieve activiteiten geannuleerd tot nader order, publiek en privé, ongeacht hun omvang.

Waar vind je officiële communicatie rond het Coronavirus?

Algemene informatie over het coronavirus:

https://www.info-coronavirus.be/nl

Informatie over coronavirus en sporten:

https://www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/

Informatie vanuit het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB):

https://www.natuurenbos.be/corona 

Over drankbonnetjes, btw en boetes

Recent kwam er opnieuw een sportclub in de media door de problematiek van btw op gratis drankbonnetjes. Indien een btw-plichtige vereniging drank aankoopt betaalt ze hierop btw. Wanneer die drank verkocht wordt, wordt hier btw op aangerekend. De sportclub kan de btw op aankopen in aftrek nemen van de door te storten btw. Indien echter gratis drank wordt weggegeven wordt er btw in aftrek genomen, maar niet doorgestort. Bij een btw-controle zal men hierover vallen, waardoor er een correctie (en boete) wordt opgelegd.

Lees meer in de nieuwsbrief van de Vlaamse Sportfederatie (VSF)

Openingsuren VCHHD tijdens de feestdagen.

Tijdens de feestdagen zijn de burelen van VCHHD gesloten op woensdag 25 en donderdag 26 december, en op woensdag 1 januari. Op dinsdag 24 en dinsdag 31 zijn onze burelen in de voormiddag open maar sluiten we de deuren om 12u30.

Wij van VCHHD wensen jullie alvast fijne kerstdagen en een gezond 2020!

Nieuwsbrief Dynamo Project: Dag van de Sportclubbestuurder.

Foto: Dynamo Project

Verenigingswerk, Instagram, sponsoring, nieuwe vzw-wet… ben jij helemaal mee? Wissel samen met meer dan 300 andere clubbestuurders ideeën en ervaringen uit op de Dag van de Sportclubbestuurder. Of laat je inspireren door onze boeiende sprekers.

Ontdek hier het volledige programma van de Dag van de Sportclubbestuurder in Mechelen.

10 redenen om op 7 december naar Mechelen te komen?

We organiseren er de laatste feesteditie van de Dag van de Sportclubbestuurder! Nog niet ingeschreven? We vroegen de deelnemers van de voorbije editie waarom je er zeker bij moet zijn. Bekijk hier het filmpje: “10 redenen om deel te nemen”

Lees de volledige Nieuwsbrief  (klik op de blauwe tekst)

Is jouw sportclub de coolste van Vlaanderen?

Laat zien dat jouw club de coolste sportclub van Vlaanderen is en win een waardebon van €2.000!

Van 1 tot 30 september gaan MNM en Sport Vlaanderen op zoek naar de ‘Coolste sportclub van Vlaanderen’. De actie werd woensdag 4 september gelanceerd door MNM.

Wil jouw sportclub kans maken op de hoofdprijs en eeuwige roem? Stuur dan voor 30 september jullie filmpje in via de website van Sport Vlaanderen.

Waaraan moet het filmpje voldoen?

– Het filmpje mag maximaal 1 minuut duren

– Het filmpje moet volgende items bevatten: de sport, de vrijwilligers of de trainers en de sfeer in de club

– 1 filmpje per club

De provinciale winnaar wint € 1.000. Uit de 5 provinciale winnaars wordt op zaterdag 19 september de overall winnaar uitgeroepen. Deze wint een extra prijs van € 1.000.

Meer info + het inschrijvingsformulier vind je op de website van Sport Vlaanderen (klik op de blauwe tekst)

Openingsuren kantoren VCHHD tijdens de zomer.

Vanaf 1/07/2019 tot en met 16/08/2019 gaan we in zomermodus.

Onze kantoren zijn elke dag bereikbaar -met uitzondering van de feestdagen- van 8.00 tot 12.00 uur.

 

Bij afwezigheid kunt u steeds een mail sturen:

Algemeen-verzekering- boekhouding: info@sportvisserijvlaanderen.be

Redactie – stewardwerking – boekhouding: david@sportvisserijvlaanderen.be

Leden- en wedstrijdadministratie: jim@sportvisserijvlaanderen.be

Milieu- en Jeugdcel: jelle@sportvisserijvlaanderen.be

 

We wensen iedereen een deugddoende vakantie en fantastische vangsten!

Wat is het UBO-register en hoe voldoe ik als VZW aan deze verplichting?

Op 31 oktober 2018 trad het KB dat de werkingsmodaliteiten van het UBO-register vastlegt in werking. Dit KB, dat gelinkt is aan de Wet van 18 september 2017
tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten voorziet in het invoeren van een register van uiteindelijke begunstigden in België
(in het Engels ‘UBO’ genoemd, dat staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’; hierna het “UBO-register”)

Elke vzw is verplicht om de ‘uiteindelijke begunstigden’ van de vzw mee te delen aan het UBO-register, via de elektronische applicatie op MyMinFin.
De deadline om dit register in te vullen is uitgesteld tot 30 september 2019.

Uiteindelijke begunstigde?

We verduidelijken wie een ‘uiteindelijke begunstigde’ is:

De benaming ‘uiteindelijke begunstigde’ is nogal verwarrend. De term ‘begunstigde’ lijkt een persoon aan te duiden die de middelen van een vzw kan verkrijgen. In een vzw is echter geen winstuitkering mogelijk aan natuurlijke personen.
Eventuele winsten moeten opnieuw geïnvesteerd worden in de werking van de vzw. Ook bij ontbinding en vereffening van de vzw gaat het netto-actief naar een belangeloos doel en dus nooit naar één of meer natuurlijke personen.

Daarom is het van belang dat u weet wat de UBO-wetgeving bedoelt met de uiteindelijke begunstigden van een vzw.
Het gaat om de volgende categorieën van personen:

– de bestuurders,

– de personen die gemachtigd zijn de vereniging in en/of buiten rechte te vertegenwoordigen,

– de dagelijkse bestuurders,

– elke andere natuurlijke persoon die via andere middelen uiteindelijke zeggenschap over de vereniging uitoefent.

– de natuurlijke personen of de categorie van natuurlijke personen in wier hoofdzakelijk belang de vzw werd opgericht of werkzaam is

De uiteindelijke begunstigden zijn in de meeste gevallen de personen die zeggenschap of beslissingsrecht hebben over (het vermogen van) de vzw en het vermogen kunnen aanwenden ter realisatie van de belangeloze doelstelling van de vzw.
Deze personen hebben niet zelf recht op het vermogen van de vzw! Voor de meeste vzw’s volstaat het om de leden van de raad van bestuur te registreren.

Meer info:

elektronische applicatie op MyMinFin : https://financien.belgium.be/nl/ubo-register

aangesloten clubs bij V.C.H.H.D. kunnen via dynamoproject informatie opvragen www.dynamoproject.be

Nieuw privacybeleid VCHHD vzw

PRIVACYBELEID V.C.H.H.D. VZW

INLEIDING

Op 25 mei 2018 treden de nieuwe Europese privacyregels in werking. GDPR, ofwel General Data Protection Regulation, vervangt alle nationale privacywetgeving van alle Europese lidstaten. V.C.H.H.D. vzw stelt zijn beleid inzake de bescherming van uw persoonsgegevens in regel met deze wetsbepalingen.
V.C.H.H.D. vzw hecht veel belang aan het respecteren van de persoonlijke levenssfeer van haar leden, abonnees, contacten, stakeholders en bezoekers van de websites. Daarom willen wij u duidelijk informeren over hoe V.C.H.H.D. vzw omgaat met het behandelen en het beveiligen van de persoonlijke gegevens. Wij willen u dan ook duidelijk communiceren welke persoonsgegevens V.C.H.H.D. vzw verzamelt, hoe wij die informatie gebruiken, en wat u moet doen als u uw persoonlijke gegevens wenst na te kijken, wijzigen of verwijderen.

VERWERKINGSVERANTWOORDELIJKE

De verantwoordelijke voor de gegevensverwerking is V.C.H.H.D. vzw.
Adres: Astridlaan 30, 8370 Blankenberge
Telefoonnummer: +32 (0)50 41 40 77

Indien u vragen heeft over de manier waarop V.C.H.H.D. vzw met uw gegevens omgaat, of indien u zich wilt afmelden voor bepaald gebruik van uw gegevens, dan kan u op elk ogenblik een email sturen naar info@vchhd.be. Op dit adres kan u ook terecht indien u uw gegevens wenst in te zien of te laten wijzigen.

DOELEINDEN VAN VERWERKING VAN PERSOONSGEGEVENS

V.C.H.H.D. vzw is een belangenorganisatie voor hengelaars, honden- en andere dierensporters binnen de sportsector. Onze doelstellingen zijn de volgende:

  • Promoten;
  • Een unieke hengel-, honden- en dierensportverzekering voor persoonlijke lichamelijke schade en lichamelijke en materiële schade aan derden (België + Nederland);
  • Gratis Hengelsport magazine, het ledenblad van de Vlaamse hengelsport;
  • Professionele ondersteuning bij allerhande hengel-, honden- en dierensportproblemen;
  • Belangenbehartiging van de hengel-, honden en dierensport naar alle overheidsniveaus;
  • Talloze diensten naar aangesloten clubs

De belangrijkste activiteiten van V.C.H.H.D. vzw zijn te omschrijven als volgt:

  • Promotie van de weidelijke sportvisserij en hondensport aan de hand van de uitgifte van brochures, inrichten van studiedagen en vertegenwoordiging op beurzen;
  • Uitgave van ons tweemaandelijks ledenblad Hengelsport;
  • Organisatie en coördinatie van club-, nationale en internationale wedstrijden;
  • Opleiding van jeugdmonitoren en begeleiden van jeugdige sporters;
  • Organisatie en ondersteuning van Jeugddagen;
  • Verdediging van de visrechten en de hengelsportbelangen in het algemeen op zowel gewestelijk, nationaal als internationaal niveau;
  • Bescherming van de waterkwaliteit en het natuurlijk milieu van onze Vlaamse openbare viswaters;
  • Advies en wetenschappelijke ondersteuning inzake visstandsbeheer van viswateren beheerd door aangesloten verenigingen;
  • Uitgave van educatieve publicaties inzake water- en visstandsbeheer;
  • Algemene ombudsdienst naar de sportvisserij en hondensport via het secretariaat.

V.C.H.H.D. vzw houdt enkel gegevens bij over personen, clubs en bedrijven die noodzakelijk zijn voor:

  • Het uitvoeren van een schriftelijke overeenkomst: lidmaatschap, deelname aan cursussen en events, bestellingen van boeken, advertenties, standen, banners, ed.
  • het behartigen van de gerechtvaardigde belangen van V.C.H.H.D. vzw zoals hierboven beschreven nodig voor het bestaan van V.C.H.H.D. vzw te garanderen.
  • Onze websites, nieuwsbrieven en social media te analyseren, onderhouden, beveiligen en optimaliseren.
  • Het voldoen aan de wetten en regelgevingen waaraan V.C.H.H.D. vzw onderhevig is (onder meer personeelsbeleid en vzw-wetgeving)
  • De beslechting van eventuele geschillen.

V.C.H.H.D. vzw bewaart uw persoonsgegevens net zolang als nodig voor de hierboven omschreven doelstellingen. Daarna kunnen uw persoonsgegevens bewaard blijven voor archiefdoeleinden.

(PERSOONS)GEGEVENS DIE V.C.H.H.D. VZW VERWERKT

De gegevens die V.C.H.H.D. vzw verzamelt, zijn steeds gerelateerd aan uw federatie/club, behoudens in het geval van een individueel lidmaatschap en. Ook van V.C.H.H.D. vzw personeelsleden en bestuurders worden specifieke persoonlijke gegevens verzameld om te kunnen voldoen aan de wettelijke verplichtingen opgelegd door en voor HR, de VZW-wetgeving, ed.

Hierna volgt een opsomming:

  • Federatie/clubnaam en gegevens ten behoeve van algemene administratie en facturatie;
  • Contactpersonen met hun specifieke gegevens (naam, voornaam, functie, telefoon, email) ten behoeve van abonnementen op geschreven magazines en digitale nieuwsbrieven en verwerking van deelname aan events;
  • Leden met hun specifieke gegevens (naam, voornaam, functie, telefoon, email) ten behoeve van abonnementen op geschreven magazines en digitale nieuwsbrieven en verwerking van deelname aan events;
  • Gegevens van personeelsleden om personeelsdossier te vervolledigen;
  • Identiteitskaartgegevens en privé-gegevens van wettelijke vertegenwoordigers van V.C.H.H.D. vzw (i.e. bestuurders).

DELEN VAN PERSOONSGEGEVENS

V.C.H.H.D. vzw zal de door haar verwerkte persoonsgegevens niet uitwisselen met derden tenzij uitdrukkelijk medewerking en akkoord wordt verleend in het kader van specifieke campagnes.

REGISTRATIE VAN PERSOONSGEGEVENS

V.C.H.H.D. vzw registreert enkel gegevens die u zelf beslist om ons, uw club en federatie toe te vertrouwen en door u zelf, uw club of federatie zijn opgegeven.

BEWARING VAN GEGEVENS

Overeenkomstig met de privacywet heeft u steeds het recht op:

  • inzage in uw gegevens;
  • verbetering van deze gegevens;
  • uitschrijving of verzoek om vergeten te worden, tenzij dit strijdig is met de wettelijke verplichtingen van de vereniging V.C.H.H.D. vzw.

Deze zaken kan u melden via mail aan: info@vchhd.be.

BEVEILIGING VAN PERSOONSGEGEVENS

Bij de verwerking van persoonsgegevens ziet V.C.H.H.D. vzw toe op de beveiliging van deze informatie. Zo zorgen wij er maximaal voor dat er geen ongeoorloofde toegang is tot, aanpassing, openbaarmaking, verlies, of enige vorm van onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens. Onze werknemers zijn verplicht uw persoonsgegevens vertrouwelijk te behandelen wanneer ze er toegang tot hebben.
Datalekken zullen onmiddellijk gemeld worden aan de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, Drukpersstraat 35, 1000 Brussel.

FOTO’S

Foto’s gebruikt en/of genomen tijdens de events van V.C.H.H.D. vzw en waarop nadrukkelijk bepaalde personen herkenbaar zijn, zullen enkel gebruikt worden mits toestemming van de betreffende personen. Dezelfde maatregel geldt eveneens voor specifieke detailfoto’s van processen en/of producten tenzij de firma deze zelf ter publicatie aanbiedt. Overzichtsfoto’s worden wel gebruik zonder toestemming.

LINKS

Op de websites van V.C.H.H.D. vzw vindt u links naar websites van andere partijen. V.C.H.H.D. vzw is niet aansprakelijk voor de inhoud van die sites en/of de wijze waarop die sites uw (persoons)gegevens behandelen. Bekijk hiervoor steeds het privacy beleid, de disclaimer, de copyright notice en de algemeen voorwaarden na van de website die u bezoekt.

WIJZIGINGEN VAN HET PRIVACY BELEID

V.C.H.H.D. vzw heeft het recht om wijzigingen aan te brengen in het privacy beleid. Ga daarom regelmatig dit document na.
Verdere informatie in verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer kan u bekomen bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, Drukpersstraat 35, 1000 Brussel.

Laatst gewijzigd: 12 juni 2018.